Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Egyre többen, az ország számos pontjáról jelentkeznek be a kemecsei polgári védelmi bázisra, hogy megtekinthessék az egykori védett vezetési pontot, valamint a megye polgári védelmi múltját.

Még 2016 októberében nyitotta meg Kemecse-Haas tanyán, az egykori védelmi vezetési ponton a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Polgári Védelmi Múzeumát, ahol a levegőzsilipes rendszert, szak-és védőfelszereléseket és a megye polgári védelmi múltját ismerhetik meg a látogatók.

Az 1962-es kubai rakétaválság és az atomháború félelme miatt, a hazai politikai és katonai vezetők eldöntötték, hogy hazánkban, minden megyében építenek egy-egy atom és vegyi támadás elleni biztos bunkert, úgynevezett megyei vezetési pontot. A kemecsei földalatti bunker jó állapotban megmaradt, annak állagára és a berendezési tárgyak védelmére nagy hangsúlyt fektetett az igazgatóság.

A levegőzsilip rendszerű óvóhelyen többek között tanácsterem, rádiószoba és katonai rejtjelező is található, amely légi vagy atomtámadás esetén a megyei vezetők irányításának adott volna helyet és három napig elegendő elzárkózást biztosított volna részükre.

A létesítmény minden szerdán 9 és 15 óra között fogadja a látogatókat előzetes bejelentkezés alapján.

Kapcsolattartó: Rebák Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság technikai főelőadója, akit a 20-950-33-11-es számon érhetnek el.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22