Nyolcadik Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivált

A Nyírség Táncegyüttes nemzetközi kapcsolatait felhasználva, és együttműködve a városi néptáncélet meghatározó közösségeivel, újra értékes folklórprogramot szervez Nyíregyházán

A rendezvény nem titkolt célja,  hogy kapcsolatokat építsenek, lehetőségeket nyissanak meg a világ felé a négy nagy nyíregyházi népművészeti műhely – a Nyírség Táncegyüttes, a Szabolcs Néptáncegyüttes, az Igrice Néptáncegyüttes és a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Figurás Táncegyüttese – valamint azok utánpótlásbázisán táncoló fiatalok számára.

• Színes, látványos és értékes folklórműsorokkal szórakoztatni a zene- és táncművészet iránt különösen fogékony nyíregyházi közönséget.
• Különleges, egzotikus országokból meghívott együttesekkel is növelni Nyíregyháza és a megye kulturális vonzerejét, idegenforgalmát.
• Lehetőséget adni Nyíregyháza és a megye közönsége számára a különböző földrészekről érkező együttesek tagjaival való közvetlen találkozásra, ismerkedésre.

A fesztivál 21 éves múltra tekint vissza, 1996-tól 2009-ig 7 alkalommal rendezték meg 2-3 évenként, Nyíregyháza Megyei Jogú Város támogatásával, majd ennek elmaradása okán hosszabb szünet következett.
Idén, 2017-ben újra teljes erővel mellé állt Nyíregyháza, így újra lesz nagyszabású folklóreseménye a megyeszékhelynek.
2006 őszén az UNESCO szakmai szervezete a CIOFF (Folklórfesztiválok Nemzetközi Szövetsége – Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d’Arts Traditionnels) felvette fesztiváljai sorába a Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivált. 2017-ben ismét e cím elnyerésére törekszikszenek a szervezők.

A fesztivál fő szervezője: a Nyírség Táncegyüttes – Bán Annamária fesztiváltitkár; Ugyan Attila fesztiváltitkár és Demarcsek György fesztiváligazgató.

A szervezésben és a pénzügyi háttér megteremtésében ezúttal a korábbinál nagyobb szerepet vállalt Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata.

 

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök