Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Építész Kamara, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal és a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara szervezésében Nyíregyházán, 2017. augusztus 3-án a Kormányhivatal Bessenyei Nagytermében a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága szakmai továbbképzést tartott a két megye településeinek vezetői, települési főépítészei és az Építész Kamarák tagjai részére – a településkép védelméről szóló törvény végrehajtásával kapcsolatba.

A rendezvényt megnyitotta dr. Polgári András a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Főigazgatója, aki beszédében kiemelte, hogy közös érdekünk a magyar települések jellegzetes és értékes építészeti, arculati értékeinek megóvása. Különösen fontosnak tartja a lakossági fórumok szervezését, melyekre a lakosság minden tagját várják, hiszen mindenki számára fontos a környezet, amelyben élünk.

Köszöntőt mondott továbbá Kótai Csaba a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal állami főépítésze, aki felhívta jelenlévők figyelmét a településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet jelentőségére, illetve annak határidejére (2017. október 01.).

Ismertette, hogy a kamarák részéről a Településképi Arculati Kézikönyvet (röviden: TAK) véleményező bizottságok megalakultak, és várják az elkészített kézikönyveket, míg az állami főépítészeknek a rendelet megalkotás után a rendelet véleményezésében lesz/van szerepe. Annak érdekében, hogy a „Korszerű építésügy- Minőségi építészet” jelmondat érvényesülni tudjon, a törvény lehetővé teszi, hogy az önkormányzat egy helyi jogszabályban határozza meg mindazon követelményeket, amelyeket a településkép védelme érdekében támasztani kíván. Ezzel öt önálló – sokszor nehezen alkalmazható – önkormányzati rendelet és a helyi építési szabályzat vonatkozó rendelkezései kerülhetnek egy településképi rendeletbe.

A megnyitót követően Kovács Beáta a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Területrendezési és Településügyi Főosztály főosztályvezető-helyettes asszony tartott előadást a településképi arculati kézikönyvre alapozó településképi rendelet megalkotásáról.
Az előadásában kitért a településképi rendelet készítésének céljára, általános és speciális alkalmazási szabályaira, külön kitért a reklámhordozókkal kapcsolatos szabályozásokra, és a helyi védelem feladataira. Részletesen ismertette a településképi rendelet készítésének szabályait, formai és szerkezeti felépítését, főbb tartalmi követelményeit. Bemutatta a készítendő dokumentumok (TAK és a településképi rendelet) államigazgatási szervekkel és a Magyar Építész Kamarával történő egyeztetéseinek menetét, a Lechner Tudásközpont egyeztető felületét.

A digitális egyeztető felület elérhetősége: http://tak.lechnerkozpont.hu/.

Az előadást követően lehetőség nyílt konzultációs beszélgetésre is.

Az előadás anyaga, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítésével kapcsolatos szakmai anyagok, minták, elérhetőek az alábbi címen:
http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/strategiai-ugyekert-felelos-allamtitkar/epiteszeti-es-epitesugyi-helyettes-allamtitkarsag

Továbbiakban felmerülő kérdéseket, javaslatokat, észrevételeket a telepulesugy@me.gov.hu e-mail címre várják.