Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Elfogadták az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények biztosítási tervét – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára, az operatív törzs (OT) vezetője kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Kara Ákos kiemelte: augusztus 20-a a Magyarországon élő emberek és a külhoni magyarok körében is kiemelkedő nemzeti ünnep. Ezért gondosan és alaposan készülnek, látványos és értékőrző programokkal. Mindezek szervezésekor az elsődleges és legfontosabb szempont a biztonság – hangsúlyozta.

Az NFM államtitkára elmondta: a rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs (OT) keddi ülésén a közreműködő szervek – köztük a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a vízimentők – és valamennyi hatóság egyhangúlag fogadta el a tervet. Az OT a héten is folyamatosan tartja a kapcsolatot, elemzik a helyzetet, kiemelten a meteorológiai előrejelzéseket.

A várható időjárásról, s ennek nyomán a rendezvények lebonyolításáról az OT központjában, a rendőrség Teve utcai székházában szombat délután újabb sajtótájékoztatót tartanak – tette hozzá Kara Ákos.
Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző és veszélyjelző osztályának vezetője azt mondta: a héten ismét kánikula lesz, pénteken 35 Celsius-fok körül is alakulhatnak a maximumok. A hétvégén viszont hidegfront várható. Egyelőre a többfajta modellszámítás alapján a hidegfront átvonulása még nem kiszámítható. Kérdésre válaszolva ugyanakkor közölte: mint minden hőséget lezáróan, most is megvan az esélye komolyabb, heves időjárási jelenségeknek.
Fülep Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának vezetője arról beszélt: az OKF a szükséges hatósági ellenőrzési feladatait is elvégezte. A pirotechnikai eszközök használata is indokolja, hogy a helyszíneken megerősítve legyenek jelen. Az általános tűzoltói készenlét mellett 16 tűzoltóeszközzel, a Dunán tűzoltóhajóval és mintegy hetven emberrel vesznek részt a biztosításban. A katasztrófavédelem szempontjából kiemelt rendezvény lesz a vízi- és a légiparádé, valamint az esti tűzijáték.
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kifejtette: a mentők három szinten készülnek az augusztus 20-ai rendezvényekre. A legfelső szinten részt vesznek az OT munkájában. A második szint: a mentőszolgálat irányítóközpontjában külön mentésirányító csoportot hoznak létre az ünnepre. Mindemellett pedig 36 pluszkocsit vezényelnek a helyszínekre. A budai és a pesti oldalon is lesz egy-egy tömegesbaleseti egység is, amely szükség esetén sok sérült egyszerre történő ellátására is alkalmas, egy sátorral, amelyben helyszíni ambulanciát alakíthatnak ki.
Győrfi Pál kiemelte: azzal, hogy pluszegységeket állítanak szolgálatba, a budapesti mentőkapacitás nem csökken.
A mentőszolgálat szóvivője arra kérte a lakosságot, hogy vigyázzanak magukra, gyermekeikre, és a tűzijáték idején se másszanak fel veszélyes, magas helyekre, mert az elmúlt években több súlyos baleset is történt emiatt.
Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közrendvédelmi főosztályának vezetője felidézte: az államalapítás ünnepe a nyár egyik kiemelkedő rendezvénysorozatát jelenti, tavaly több mint ötszáz rendezvényt biztosítottak országszerte, s várhatóan idén sem lesz kevesebb. A rendőrség feladata a megfelelő közbiztonság és a közlekedés rendjének biztosítása, valamint a dunai rendezvényekkel és a tűzijátékkal kapcsolatban hatósági feladataik is vannak.
Az ORFK főosztályvezetője egy a terrorveszéllyel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta: a biztosítási tervnek ez is része, így például minden biztosítási helyszínen gépjárművel is készen állnak arra, hogy blokkoljanak egy esetleges támadást.
Szintén kérdésre válaszolva Lakatos Tibor azt mondta: a budapesti és a vidéki rendezvények miatti lezárásokról és forgalomkorlátozásokról időben tájékoztatják a lakosságot, a többi között a rendőrség honlapján.
Augusztus 20-a az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére hivatalos állami ünnep. Az ünnepi rendezvényeket idén először a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezi.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22