Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Több mint kétszázan ismerkedtek a magyar nyelvvel és kultúrával ezen a nyáron a fennállásának 90. évfordulóját ünneplő Debreceni Nyári Egyetemen – közölte a Debreceni Egyetem (DE) sajtóirodája kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint magyar nyelvtudását száznegyvennégy tanuló akarta csiszolni, húsz oktató fejlesztette a magyar nyelv tanításával kapcsolatos ismereteit, tizennyolcan a magyar-lengyel szövegek fordításáról tanácskoztak egy-egy konferencián, négyen pedig angolul tanultak a magyar kultúráról és történelemről július közepétől augusztus közepéig a nyári egyetemen.
Emelkedett az idén az ösztöndíjak száma: a Tempus Közalapítvány és Debrecen városa mellett az amerikai clevelandi közösség támogatta a tanulókat, így ebben az évben hatvanan kaptak lehetőséget arra, hogy térítésmentesen vehessék igénybe a szolgáltatást. A résztvevők közül többen magyar szakos diákok külföldi egyetemeken, sokan hobbiként tanulják a magyar nyelvet, de a többséget még mindig azok alkotják, akiknek magyar gyökereik vannak.

A nyelvtanulás mellett ebben az évben is sok kulturális programon vehettek részt az érdeklődők. A hétvégéken az edelényi kastélyba, a Hortobágyra, Nyíregyháza-Sóstóra és Miskolcra látogathattak el. Népszerű program volt a biciklitúra a zeleméri templomromokhoz, és közkedveltek voltak a keddi folklórprogramok, amelyeken különböző tájegységek dalait és táncait tanulhatták meg a résztvevők, s mindemellett belekóstolhattak az adott régió ételeibe – ismertette a sajtóiroda.

Tájékoztatásuk szerint ugyanakkor a legnagyobb kihívás ezúttal is a magyar nyelv tanulása volt. A feladatot – a kiadott bizonyítványok alapján – sikeresen teljesítették a diákok, akik minden héten nyelvi tesztet írtak az újonnan tanultakból. Az egy hónapos kurzus alatt összesen 144-en vizsgáztak a Debreceni Nyári Egyetemen, és több mint 80 százalékuk ért el 90 százalék feletti eredményt a megmérettetésen.
A 90 éves intézmény időkapszulába gyűjtötte a most itt tanulók üzeneteit, a 100. évfordulót majdan együtt ünneplők számára. A távolabbi jövőre gondolva pedig fát ültettek az egyetemi templom melletti parkban.