Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Élelmiszerlánc- biztonsági Növény- és Talajvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály valamint a Földhivatali Főosztály felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy 2017. augusztus utolsó dekádjában elkezdődik a parlagfűvel fertőzött táblák légi úton történő felderítése.

A betakarított kalászos tarlókon a gyomok, köztük a parlagfű nagymértékű, gyors fejlődése észlelhető. A repülés során a „fertőzött tarló” területek felderítése az elsők között szerepel. A közérdekű védekezés elrendelésének és az ezzel járó szankciók elkerülésének legjobb módja a tarlóhántás megfelelő minőségben történő elvégzése.

A nem megfelelően gyomirtott kultúrákban (napraforgó, szója, csillagfürt, dinnye), tábla széleken, mezsgyéken, önkormányzati utakon, ugaroltatott területeken, zárt kertekben is el kell végezni a kaszálást, gyomirtást!

A hatóság szakemberei kérik a  Tisztelt Gazdálkodókat, hogy ne mulasszák el, illetve ne halasszák későre a használatukban lévő területek művelését, mely mind növényegészségügyi, agrotechnikai, és gazdaságossági szempontból nagy jelentőséggel bír.

Légi felvétel a parlagfű-ellenőrzéshez 2017. augusztus 28-án. – Fotó: keletfoto.hu

A felderítés során a légi jármű a megye teljes területét lerepüli egy útvonalterv alapján.

A földhivatali mezőgazdász és a növényvédelmi felügyelő a parlagfüves területeket beméri, jegyzőkönyvezi, lefotózza, mely dokumentumok a későbbi eljárás lefolytatásához szükségesek. A felvételezés során, a nem művelt, ugaroltatott parlagfüves területek is rögzítésre kerülnek. A nem megfelelően gyomirtott kukorica, napraforgó, dinnye, burgonya táblákban található foltokat, tábla széleket is jegyzőkönyvezik.

A gazdálkodó kötelessége a vonatkozó törvény alapján az ilyen fertőzött részeken az egészségkárosító allergén parlagfű kiirtása. Az eljárás megindítását követően, a felvett terület nagyságtól függően, 15.000-5.000.000 Ft-i terjedő növényvédelmi bírságot kell kiróni, valamint az eljárás költségeinek megtérítéséről is rendelkezni kell, melyeket a földhasználónak vagy tulajdonosnak kell megfizetnie.

Légi felvétel a parlagfű-ellenőrzéshez 2017. augusztus 28-án. – Fotó: keletfoto.hu

A tavaszi időjárás nem kedvezett a vegyszeres gyomirtásnak, így a napraforgó területeken néhány szál parlagfű is jelentős borítottságot mutat. A betakarítás előtti időszakban ajánlott deszikkálás végrehajtása szántóföldi vagy légi eszköz igénybe vételével. A csapadékos időjárás kedvezett a gomba kórokozók felszaporodásának (Sclerotínia sp., Botrytis cinerea, Diaporte helianthi), melyek tovább rontják a betakarítás hatékonyságát, így a mesterséges szárítás segíti a napraforgó termés megóvását. A légi kijuttatáshoz kérelmet kell benyújtani a hatóság felé, és engedély alapján történhet mesterséges állományszárítás, az előírások maradéktalan betartásával.
A felvételezést végző helikopter észlelésekor már kései a gazda bánata, mert a parlagfű borítottság alapján a hatóságnak el kell indítania az eljárást.

További fotók a keltfoto.hu portálon