Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Megdöbbentő kép fogadta kedden az érpataki lakosokat amikor Érpatak Önkormányzatának ügyfélszolgálati helységébe akartak bemenni ügyes-bajos dolgaikat intézni. A derék polgárok, akik egyébiránt sok mindent megtapasztalhattak már Orosz  exhibicionista hajlamából hirtelen azt hihették, hogy a település szélén lévő ravatalozót helyezték át a polgármesteri hivatalba.  De nem erről van szó. Noha a ravatalozót Belügyminisztériumi támogatásból  épp most újítják fel – a belügynek lenne más dolga is:  körbe kéne nézni Érpatak önkormányzatánál.

Történt, hogy Érpatak derék polgármestere  Orosz Mihály Zoltán – aki épp Miskolcon volt  bíróságon egy közérdekű-adatkiadás megtagadása miatt indított perben mint alperes – önkifejezés és a szólásszabadságra hivatkozva üzent az általa vezetett település apraja-nagyjának: megásták Érpatak sírját. Ugyanis településnek immáron  2. éve nincs elfogadott zárszámadása, ennek okán a település nettó finanszírozása leállt, nem utal az államkincstár. Így szegény, jobb sorsra érdemes szabolcsi község immáron egy éve vergődik a csődközeli állapotban.

Orosz saját bevallása szerint az óvodai dolgozók és a közalkalmazottak már két hónapja nem kaptak munkabért, mert nincs pénz.  Ugyanakkor egy önkormányzati dolgozó azt állítja, hogy Érpatak elkülönített számláján még van 13 millió forint, miközben állítólag a település főszámláján inkasszó van.  Orosz, a derék csodadoktor a település négy ellenzéki képviselőjét okolja a kialakult helyzetért és egyáltalán nem veszi számításba a település első emberének, azaz önmaga felelősségét.

“Nem én voltam, nem én voltam. Csak az a másik, az a másik.” Akár a Republik klasszikus sorait is idézhetné immáron 12 éve ténykedő – ez idáig mindent megúszó – polgármester, hiszen szerinte mindenki más hibás a kialakult helyzetért. Sebaj, majd a Jóisten előtt elszámolnak a piszkos gaz árulók, Érpatak sírját megásók. Miközben az újdonsült pártalapító erről értekezik hosszasan, olykor artikulálatlan üvöltözés közepette bőszen emlegeti a Kormányhivatal dolgozóit “majd úgy járnak mint ők hárman akik már eltakarodtak”. Persze e mondatok elhangzása után sűrűn kéri isten segítségét is, hiszen a volt kormánymegbízottal kapcsolatban is meghallgattatott  imája – vélekedik derék polgármesterünk aki lassan egy éve nem hajlandó egyetlen-egy képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvét beküldeni a kormányhivatalnak, ami törvényi kötelezettsége lenne.

“Fogd be a pofád”

hangzott el a felszólítás, miután Nagyné, a pénzügyekben jártas képviselő igen konkrét kérdésre igen konkrét választ várt, de helyette válogatott szitkokat kapott az igencsak türelmes özvegyasszony. Mindez történt 2017. szeptember 10-én vasárnap Érpatak képviselőinek testületi ülésén, amit Orosz – kitudja hányadszor – azért csődített össze, hogy elfogadtassa a testülettel a zárszámadásokat. A történetben a csavar, hogy az egyik feltétele a grémiumnak a zárszámadás elfogadásához, hogy az Érpatakért Nonprofit Kft. végre számoljon el a 2012-ben kölcsönadott, s így a mai napig kölcsönként nyilvántartott pénzeszközzel. Csakhogy a település fejlődését szolgáló Kft-nek 2014 novembere óta nincs ügyvezetője, merthogy lemondott. Orosz ennek ellenére nem volt hajlandó átvenni a Kft. ügyeit,  a képviselőtestület elé be sem került az ügyvezető lemondó nyilatkozata. Közben egy feljelentés okán nyomozást rendeltek el a Kft-nél. Ennek eredménye jelen állás szerint, hogy valaki sikkasztott 17 millió forintot, merthogy ennyivel nem tud elszámolni a volt ügyvezető. Ez nonszensz, állítja az ügyvédje aki szintén jelen volt az ominózus testületi ülésen. majd hozzátette, hogy a pénz megvan, csak a bizonylatok hiányoztak ezidáig…

Házkutatás, iratlefoglalás amit Orosz mindvégig tagadott a testület előtt.

Több mint egy éve foglalták le a Kft. papírjait, már amit találtak a nyomozók a Nonprofit bejelentett székhelyén, ami Érpatak Önkormányzatának címével azonos. A volt ügyvezető állítja: a cég papírjai ott voltak tárolva, ennek ellenére a nyomozók alig találtak számlákat. Orosz vasárnapig abban a tudatban volt, hogy nincsenek meg a cég papírjai. Miután az  ügyvezető szembesült a papírok hiányával – a gyanúsítást követően – ekkor jött a fordulat.

A papírok egy jelentős része a könyvelőnél volt. Egész pontosan 6 vaskos, évekre lebontott dosszié több száz számlával, bizonylattal amivel a sokak által csak “bábunak” címkézett ügyvezető besétált a rendőrségre. Így a nyomozóknak 2012-2014-ig rendelkezésre áll a cég papírjainak egy jelentős rész. A gond, hogy a Kft-nek 2015-ben is volt mintegy 10 milliós pénzmozgása  amiről semmilyen számla nem áll rendelkezésre csak a banki kivonatok.

A cég 2014-től nem adott be eredménykimutatást és mérleget – állítja Orosz. Az volt a másik  célja a vasárnapi testületi ülésnek, hogy a képviselők fogadják el a cég 2014-től 2016-ig terjedő beszámolóit. Csakhogy a hevenyésszen megfogalmazott  összegző beszámoló – melynek készítőjét homály fedi -, amivel a kölcsönadott 15 millió forint sorsát próbálták meg  igazolni, számszakilag nem stimmel a már beadott beszámolókkal. Az megint más kérdés, ha nem voltak meg a cég papírjai, akkor hogyan lehetett elkészíteni ezt az összegzést. Persze mindez eltörpül amellett, hogy valaki a cég nevében beadott egy beszámolót 2014-re vonatkozóan 2015 szeptemberében.

Nagy valószínűséggel valaki aláhamisította az ügyvezető aláírását 2015 szeptemberében az egyébként valótlan adatokat tartalmazó beszámolón.

A könyvelő, merthogy ő is jelenvolt a vasárnapi tea-délutánnak egyáltalán nem nevezhető testületi ülésen állítja, hogy 2014-re nem is tudott könyvelni, mert nem volt nála minden számla, Ő meg ahogy fogalmazott:   számla nélkül egy tételt sem hajlandó lekönyvelni, így beszámoló és mérleget sem tudott leadni.  Viszont tény, a beszámolót valaki összeállította, aláhamisította az ügyvezető nevét és beadta. A beszámoló összeállításához pénzügyi ismeretekkel kell rendelkezni, ilyen jelenleg egy ember van, aki már több éve gyakorlatilag megfelelő végzettség nélkül könyveli Érpatak önkormányzatának pénzügyeit, aki nem mellesleg több alkalommal vett fel pénzt a Kft. számlájáról, állítólag a cégvezető engedélyével.

Igazságügyi írásszakértőt rendetek ki az ügy kapcsán és kiterjesztették a nyomozást.

Az, hogy mi lesz az ügy vége nem tudható, de tény: a testület nem fogja elfogadni a zárszámadásokat. Újságírói megkeresésre válaszolva, a képviselők elmondták, hogy nem fogják saját nyakukat a hurokba dugni, hiszen állításuk szerint olyan káosz van Érpatak pénzügyeiben, hogy azt csak egy csődbiztos tudná kibogozni. Orosz nem hajlandó elszámolni, és még olyan egyszerű kérdésre sem ad választ, hogy mennyi pénze van Érpataknak jelenleg.

Ilyen előzmények után fogadta az érapatakiakat a polgármesteri hivatal előterében a hófehér koporsó rajta a négy “elvetemült, aljas, mocskos…” képviselő fényképével. Bűnük, hogy el akarják számoltatni a “polgármesterüket”

Kérdés, hogy a regnáló hatalom mikor elégeli meg a nyilvánvalóan jog és Alaptörvény ellenes állapotot Érpatakon.

 

 

 

 

 

 

 

2 comments

  1. Vajon a koporsót honnan/miből szerválta? Mert gondolom nem is ingyen volt, meg eldugva sem volt egy valahol…. Erre van pénz. De az utcákat rendbe tenni, a parlagfüvet lenyírni, az akácot eltakarítani a villanyvezetékektől, mert minden nagyobb szélnél áramszünetünk van… az nem megy. De ez a majomkodás nagyon….

  2. Hogy mikor elégeli meg a hatalom Orosz gazemberségeit? Szerintem soha, hiszen egyik holló nem vájja ki a másik holló szemét! Orosz csupán azt teszi amit a Fidesz maffia már nyolcadik éve!