Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Nyírség és a Hajdúság legszebb épített örökségeit keresi fel a kerékpáros túra, amelyet a kulturális örökség napjai alkalmából rendeznek szombaton.

A résztvevők Nyírbátorból indulnak, ahol először Magyarország legszebb késő gótikus, reneszánsz és barokk stílusjegyeket őrző emlékeit, a nyírbátori református és a minorita templomot nézik meg – közölte a szervező Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. szerdán az MTI-vel.

A program szerint a nyírbátori emlékhelyek és a nyírmihálydi református templom megtekintése után Nyíradony határában lévő Gúti-erdő közepén fekvő román kori templomrom lesz a következő megállóhely, majd a nyíracsádi református templom falképeit csodálhatják meg a túrázók. Az örökségtúra utolsó állomása a “kálvinista Róma”, azaz Debrecen lesz, ahol a reformáció legszebb magyar emlékeivel és történéseivel ismerkedhet meg a kerékpáros csapat a református nagytemplom- és múzeum falai között.

A túrán ingyenes az idegen- és túravezetés, valamint kerékpáros szervízszolgáltatást is biztosítanak a szervezők. A rendezvényhez kiállítás is kapcsolódik: a reformáció ötszázadik évfordulójának jegyében Nyírbátor főtéren megtekinthető lesz a Középkori templomok útja című tablósorozat.
A kulturális örökség napjának keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Gávavencsellőn, Nyírbélteken, Tarpán és Gyürén szerveznek még programokat. Gávavencsellőn a régi svábházat nézhetik meg az érdeklődők, ahová a helyi lakosság által adományozott berendezési és használati tárgyak emlékeznek a település sváb őseinek életmódjára és kultúrájára, valamint a barokk stílusú, Nagyboldogasszony plébániatemplom is nyitva lesz az érdeklődők előtt. Nyírbélteken az izraelita temetőbe szerveznek idegenvezetést, de megnézhető lesz az ikonosztázáról híres görög, illetve a római katolikus templom is.
A tarpai tájházban a kuruc kort és a II. Rákóczi-szabadságharcot, valamint falu szülöttét, Esze Tamást bemutató kiállításra invitálják a közönséget a szervezők, Gyürén pedig Árokháty Béla (1890-1942) egyházzenész, zeneszerző, karnagy és orgonaművész emlékhelye lesz nyitva a helyi római katolikus templomban.

Kép: keletfoto.hu/archívum

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22