Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az 1990 óta működő Tőkés László Alapítvány célja: a magyarságtudat elmélyítésére nyári szabadegyetemként iskolaközpont létrehozása, a magyar nyelvű teológus képzés támogatása és a magyar nemzetiség érdekében kifejtett tevékenységért egyéni díj, a Tőkés Lászlóról elnevezett Tőkés László-díj odaítélése.

1996-tól évenként díjazzák a kuratórium által kiválasztottakat, mely annak a személynek, aki a magyarság helyzetét életművével (tudományos, művészeti, politikai, vallási, humanitárius cselekvések) jelentős mértékben segíti, fejlődését előmozdítja.
Az elismerést ebben az évben az alapítvány kuratóriuma Szabó Dénes karnagynak ítélte oda.

Szabó Dénes, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zenepedagógus, kórusvezető. 1947. március 6-án született Makón. Középiskolai tanulmányait a makói József Attila Gimnáziumban kezdte, de hamarosan a szegedi Tömörkény István Gimnázium zenei tagozatán folytatta, itt érettségizett 1965-ben. Érettségi után a szegedi Zeneművészeti Főiskola fuvola szakán szeretett volna továbbtanulni, de ezt a szakot időközben áthelyezték Miskolcra, ezért végül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola miskolci tagozatán szerzett fuvola-, szolfézs- és általános iskolai énektanári diplomát 1969-ben. A miskolci diákévek alatt ismerte meg jövendő feleségét. Későbbi házasságukból két gyermekük született: Barbara és Soma.

1977-81 között karvezetői oklevelet szerzett Budapesten, Párkai István irányítása alatt. 1969-ben kezdett tanítani Nyíregyházán a 4. számú Zenei Általános Iskolábann. Itt megszervezte az iskola énekkarainak rendszerét: először a Gyermekkar alakult meg, és került 1975-ben az ország legjobb kórusai közé.

1978-ban Debrecenben a nemzetközi Bartók Béla-kórusversenyen elnyert második hozta meg számukra az országos hírnevet és az első külföldi meghívásokat. Ekkor vették fel – Bárdos Lajos kórusműve nyomán – a Cantemus (magyarul: Énekeljünk!) nevet. 2001-től tanítja a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának karvezetős hallgatóit is.
Szabó Dénes és énekkarai számtalan hazai és nemzetközi versenyen vettek rész kiemelkedő eredményességgel, de a versenyeken kívül is sok országban felléptek és öregbítették a magyar kóruskultúra hírnevét. Rendszeresen tart itthon és külföldön bemutató kóruspróbákat, előadásokat zenei nevelési konferenciákon, szakmai tanácskozásokon. Gyakran felkérik karvezetői kurzusok tartására. Több nemezközi kórusversenynek volt zsűritagja.

A Tőkés László Díj ünnepélyes átadása szeptember 17–én vasárnap, 15 órától lesz a kisvárdai református templomban.
A díjátadást megelőzően köszöntőt mond Százvai László református lelkész, igét hirdet Tőkés László református püspök, laudációt mond Berkesi Sándor karnagy, a Debreceni Kántus nyugállományú vezetője.

-DG-

Forrás: kisvarda.hu

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22