Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az idén 4 ezer tonna dohánytermés felvásárlásával számol a nyíregyházi Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Zrt. – közölte a társaság agronómiai igazgatója hétfőn az MTI-vel.

Fekete Tibor elmondta, a hétfőn kezdődött, november második feléig tartó felvásárlási szezonban napi 100 tonna dohányt vesz át a termelőktől a legnagyobb hazai termeltető és felvásárló társaság.

Megerősítette, minden megtermett dohánylevelet átvesznek a szerződött gazdáktól, ami a dohányipar szabványa szerinti elvárásoknak megfelel. Az eddigi tapasztalatok szerint a megtermett dohányok minősége a tavalyival megegyező, vagy jobb is lehet.

A termés egy része még a földeken van, ezért a felvásárlási árakról az ULT vezetője egyelőre nem tudott nyilatkozni. Fekete Tibor ugyanakkor hangsúlyozta, az idei évre meghirdetett alapárak megegyeznek a tavalyival, de egy kedvezőbb minőségi összetétel és nagyobb termés mennyiség esetén a termelők felvásárlási átlagárnövekményt is elérhetnek az előző évihez képest.
A Burley-dohányok felvásárlása – a termelők értékesítési szándéka és lehetősége szerint – várhatóan december elején kezdődik – tette hozzá az ULT Magyarország Zrt. képviselője.
A társaság 2016-ban a Virgina-fajta kilogrammjáért 555 forintot, míg a Burley esetében 467 forintot fizetett a termelőknek. Az ennél valamivel kevesebbet kínáló szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. az idén nyolc százalékos áremelést hirdetett meg, így ezzel elérik az ULT árait.

A szolnoki Dofer augusztus közepén kezdte meg a 2017-es Virginia-dohánytermés felvásárlását.

A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége korábban azt közölte, ebben az évben 3386 hektárra kötöttek termelési szerződést a felvásárló társaságok a gazdálkodókkal, ami húsz hektárral haladja meg az előző évit. Ebből 2300-2400 hektáron a Virginia, a maradékon pedig a Burley dohányfajtát termesztik.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22