Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Több mint húsz helyszínen harmincnál több program, többek közt szimulátoros repülés, fizika- és kémiashow, valamint kávé- és borkóstolás is várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakája alkalmából, szeptember 29-én a Nyíregyházi Egyetemen.

Az országos programsorozathoz csatlakozva a nyíregyházi rendezvény délután fél kettőkor kezdődik a Sóstói úti és a Kótaji úti campuson. A megnyitót követően a fizika iránt érdeklődők veszik birtokukba az egyetemet, a látványos fizikai-kémiai kísérletek után a 3D-s nyomtatással vagy az aranymetszés művészeti megjelenésével ismerkedhetnek meg a vendégek.
A látogatók összemérhetik tudásukat intelligens robotokkal, kipróbálhatják a virtuális hegesztést, a CNC-gépeket és a plazmavágást. A mezőgazdaság iránt érdeklődők szántóföldi gépeket láthatnak, megtudhatják a legfontosabb újdonságokat a korszerű élelmiszerszárítási módszerekről. Lesz termékbemutató, kávé- és borkóstoló, de egy kísérleti napkollektorrendszer gyakorlati bemutatóját is megtekintheti a közönség.

A molekuláris kutatóintézetben az emberi sejtek mesterséges tenyésztéséről hallható előadás, illetve a Helyszínelők című amerikai sorozatból ismert analitikai műszerek próbálhatóak ki szakemberek irányításával.

A B tanulmányi épületben nyitva tart az elektromikroszkóp labor, a Kodály terem színpadán először a Női sorsok, női álmok című előadásra, majd Középiskolások országos 4. zenei versenyének különdíjasainak hangversenyére kerül sor. A D épületben a madárvonulások titkairól hallható előadás, majd az antropológia rejtélyeiről beszélnek, de érdekes kémiai kísérleteken is részt vehetnek a látogatók.
A nyíregyházi campus mellett fekvő Tuzson János Botanikus Kert este nyolc óráig tart nyitva, derült idő esetén pedig késő estig lehet kémlelni az eget a csillagászati távcsöves bemutatón. A Campus Kollégium alagsorában robotfoci-bemutatóra hívják az érdeklődőket, de a kísérőprogramok közt lesz tájékozódási gyakorlat az egyetem területén, földrajz kvíz, interaktív eszközkiállítás és fotótárlat.