Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Orosz Mihály Zoltán dicsőséges uralkodásának alkonya 2016 májusában kezdődött, amikor is az Átlátszó két oknyomozó újságírója feltárta az Érpatak polgármesteréhez köthető Beneficium Szeretetszolgálat tisztességesnek nem nevezhető ingatlanügyleteit. Mint emlékezetes, a Beneficium rövid idő leforgása alatt több mint 58 ingatlant szerzett meg Érpatakon. A beszerzett adatok alapján az ingatlanok együttes vételára megközelítőleg 12-16 millió forintra tehető, amire a szeretetszolgálatnak egyszerűen nem volt törvényes fedezete.

Gyakorlatilag egy bűnszervezett képe bontakozik ki, ahogyan egyre több információ és tény kerül napvilágra az Orosz Mihály Zoltán vezette Érapatak község életéről. Nem elhanyagolandó, hogy a feltételezett gazdasági bűncselekmények időszakában erőteljes Jobbikos befolyásolás alatt állt Érpatak, hiszen a Jobbik Érpatakot, mint mintatelepülést, követendő példát emlegette. A Jobbik és az „érpataki modell” teljes azonosulását Volner Jánossal, a Jobbik alelnökével pecsételték meg, amikor Érpatak első emberét és az általa képviselt elvrendszert Tiszavasváriban próbálták meghonosítani. Azóta, hogy Orosz Mihály Zoltán viselt dolgairól egyre több részlet tudható, már a Jobbiknak is kellemetlenné vált – nem fért bele a korrupció elleni küzdelembe! –  az érpataki polgármester közelsége. Végül – Orosz saját bevallása szerint – a Jobbik pártigazgatója, Szabó Gábor mutatott ajtót neki.

“Az érpataki modell nem más, mint egy bűnszervezett fedőneve.”

Erre következtethetünk az Orosz Mihály Zoltánnal üzletelő vállalkozók és egykori elvtársai elbeszéléseiből, és állításukat hangfelvételekkel támasztják alá.  Az Érpatakon  dívó üzleti modell lényege: a közpénzek magánosítása – párt és önös célok megvalósítása érdekében.

Az Érpatakért Nonprofit Kft.-t 2011-ben alapítja meg az Érpataki Önkormányzat képviselő testülete. A kft. deklarált célja, hogy a pályázati pénzekből megvalósuló beruházások kivitelezője legyen a településen. Láttunk már ilyenre példát, és ha ügyesen csinálják, akkor jelentős forrásokat lehet megtakarítani, ezáltal értéknövelt beruházásokat – a közt szolgálva – megvalósítani.  De nem Érpatakon! Merthogy Érpatak mindenható ura, Orosz Mihály Zoltán és élettársa, Valika, elsődlegesen a maguk boldugulását tartotta szem előtt és nem a település lakóinak érdekeit.

Nem alaptalan pletyka, hogy a kft. ügyvezetője még egy kiló szöget sem vehetett Orosz engedélye nélkül. Bár ez a tény nem ütött szöget a nyomozók fejébe, viszont egy bírósági tárgyaláson okirati bizonyítékok kerültek elő, melyek igazolják az ügyvetető állítását.  Mint kiderült, Orosz és Valika voltak azok, akik döntöttek a kft. ügyeiben. Orosz tárgyalt a kivitelezőkkel, élettársa meg végezte a pályázati pénzek elszámolását és a vállalkozók noszogatását.

A kivitelezői végszámla ellenértéke állítólag Orosz zsebében landolt, viszont volt olyan kivitelező, aki nem akart részt venni a nyilvánvaló bűncselekményben és inkább nem nyújtott be végszámlát – meséli történetét az egyik ügyvezető, aki egy érpataki beruházás kivitelezésén dolgozott a nonprofit kft. megbízásából. Orosz arrogánsan feljelentéssel fenyegette meg a vállalkozót. Persze feljelentés nem lett, hiszen azzal senki nem követ el bűncselekményt, ha saját pénzét veszni hagyja.

Egy másik vállalkozó állítja: Orosznak 10-15 százalék között kellett visszaosztani a vállalkozói díjból. Állítását hangfelvétellel támasztja alá.

A felsorolt ügyektől látszólag függetlenül volt azonban egy tárgyalás, csalás bűntettében a  Nyíregyházi Járásbíróságon. Az ügy még 2015 novemberében indult egy feljelentéssel, mivel a nonprofit kft. ügyvezetőjének állítása szerint, egy vállalkozó úgy számlázott ki a nonprofit kft-nek másfél millió forintot, hogy  nem volt mögötte valós teljesítés.  Az ügyészség arra hivatkozva, hogy az eset nem bűncselekmény, megszüntette az eljárást.  Ezt követően pótmagánvádként élt tovább a történet.

Az  Érpatakért Közhasznú  Nonprofit Kft. ügyvezetője semmiről nem tudott

Dr. Szilvási Péter bíró elképedve hallgatta a nonprofit kft. ügyvezetőjét – aki egyébiránt 2014 novembere óta lemondott tisztségéről -, mikor azt nyilatkozta, hogy ő bizony nem adott megbízást ügyvédnek, ő nem tett feljelentést és nem kezdeményezett pótmagánvádat sem a teremben lévő két vádlottal szemben.

Miért is tette volna, hiszen mikor megpróbálta átadni Orosz Mihály Zoltánnak 2014. november 12-én az Érpatakért Nonprofit Kft.  ügyvezetői feladatait, (Orosz megtagadtat az átvételt – a szerk)  akkor az átadás-átvételi dokumentumban elismerte a tartozást, mint szerződésből eredő kötelezettséget. Vagyis vita nem férhet hozzá, hogy a vádlottak cégei a szerződésben vállalt munkákat elvégezték. A bíró ezt hallva nyilatkoztatta az ügyvezetőt, hogy kívánja-e tovább vinni az ügyet, hisz az eljárás szerint a magánvádló az ügy ura. A cég első embere – lévén, hogy ő nem is tudott az eljárásról – kérte a bíróságot az eljárás megszüntetésre. A bíró helyt adva az indítványnak immáron jogerősen megszűnt a két hamisan megvádolt ember büntetőpere.

Ki intézkedett valójában az Érpataki Nonprofit Kft nevében?

Egyértelműen kijelenthető, hogy Orosz Mihály Zoltán. Ezt ő maga nyilatkozza a pótmagánvád vádiratában. Mint ahogyan azt is, hogy a nonprofit kft. 2014 áprilisában befogadta a számlát, majd annak megközelítőleg 50 százalékát átutalta. Mint írtuk, 2014. november 12-én a Érpatakért Nonprofit Kft. ügyvezetője nyilatkozattételében elismert követelésként tünteti fel a vállalkozó követelését. Ezt követően 2014. december 30-án – a számla befogadását követő nyolc hónap után –  állítólag a nonprofit kft. már vitatja a követelést, és erről az ügyvezető aláírásával felszólító levél is keletkezik.

Orosz Mihály Zoltánhoz köthető Beneficium ingatlanja amit az Érpatakért Nonprofit kft. 6 millió forintért épített. A valóság az, hogy az épület kivitelezése, bővítése valójában 10 millió forintos értékben képzelhető el. Az épület megvételkor egy szerkezetkész 10×10 szocpolos lakás volt. Fotó: ezahir.hu/arhívum

Az Érpatakért Nonprofit Kft. ügyvezetője állítja, semmilyen felszólító levelet nem írt alá 2014. november 12-ét követően, mint ahogyan a cég tevékenységében sem vett már részt lemondása után. Ennek ellenére a nonprofit kft-nek még 2015-ben volt 10 millió forint bevétele, amely összeg sorsát homály fedi. Az külön érdekesség, hogy a 2015-ös bevételből közel egy millió forintot Érpatak Önkormányzata utalt át 2015. augusztus 31-én. Ezzel az utalással csak annyi a  gond,  hogy nem tudni mire. Ugyanis a nonprofit kft. ekkor már tevékenységet nem folytatott. Tovább fokozza a rejtélyt, hogy a közleményben feltüntetett számlasorszám semmilyen nyilvántartásban nem szerepel.

A kassza üres

A nonprofit kft. 2011-2015 között csaknem 220 millió forinttal gazdálkodott. Ennek az összegnek jelentős részét, mintegy 157 millió forintot Érpatak Önkormányzata utalta át a település cége részére, ami elvileg a folyó beruházások finanszírozását szolgálta volna. Mindeközben a nonprofit kft. végezte Érpatakon a Beneficium Szeretetszolgálat Kossuth út 35 szám alatti ingatlanának teljes körű felújítását, bővítését 6 millió forint értékben, és Orosz nagykállói házának pincekialakítását 300 ezer forintért, miközben e munkák valós értéke ennek többszöröse volt. A máig nem tisztázott forrásból felvásárolt Beneficium ingatlanok rendbetétele, bontása és az egyéb munkálatok – becslések szerint – közel 5-6 millió forintot tettek ki, amiért a szeretetszolgálat, illetve Orosz egy fillért nem fizetett.

Az egykori szocpolos ház a vételkor szerkezetkész állapotban volt a Kossuth utcán. Így a hatmillió forint igen baráti árnak mondható, különösen annak ismeretében, hogy a Múr-Vill Kft. mindössze 250 ezer forintot számláz ki a nonprofitnak a Beneficium ingatlan teljes körű villanyszerelési munkájáért. Miközben az érpataki önkormányzatnak egy elektromos csatlakozást  175 ezer forintért készít el a villanyszerelésre szakosodott cég.   A Múr-Vill Kft. az a cég, amely sorozatosan részt vesz mindenféle pályáztatás nélkül az érpataki beruházásokban, így az önkormányzattól több mint 10 millió forintos megrendeléshez jutott az évek folyamán. Viszont ez az összeg eltörpül a Horváth Építőipari Kft. által megszerzett megrendelésekhez képest, akik 2014 decemberéig mindösszesen 66 millió forint értékben szerződtek a nonprofit kft.-vel, szintén közbeszerzés nélkül. Egyébként 2017-ben Érpatak Önkormányzata a Horváth Építőipari Kft-t újabb 14 millió forintos építési munkával bízta meg. A két, Orosz által preferált cég közpénzből finanszírozott építési beruházásokkal kapcsolatos szerződéseinek összege közel 100 millió forint. Emellett szinte eltörpül a Kálló-Villszer kft. 2014 októberében kifizetett 1, 4 millió forintos számlája, ami a jelek szerint több mint különös, hiszen ugyan erre a munkára – szociális épület bővítése –  a nonprofit kft a Múr-Vill Kft-nek 2014 áprilisában már kifizetett 2.1 millió forintot.

És, hogy valójában ki irányítja Érpatak Önkormányzatának pénzügyeit és ki áll valójában a nonprofit kft. mögött?

Keresd a Nőt