Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Nyírség turisztikai kínálatának integrált fejlesztése – Örökségturisztikai és aktív turisztikai  hálózatok, termékcsomagok fejlesztése a Nyírségben című, TOP-1.2.1-15-SB1-2016-00015 fejlesztési program nyitórendezvényére került ma sor a Megyeházán.

A nyitórendezvényen a fejlesztési programot Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke ismertette aki kitért a turisztika – mint kitörési pont – jövőbeni távlataira is.

A fejlesztés fontosságát hangsúlyozva, Oláh Gábor Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár a program aktuális kérdéseiről beszélt.

A Nyírség turisztikai kínálatának fejlesztése című projekt konzorciumban valósít meg 21 településen idegenforgalmi beruházásokat.

A konzorciumban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal, A SZSZBMFÜ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft., az “URBS Novum” Nagykállói Városfejlesztési Nonprofit Kft., Kállósemjén Nagyközség Önkormányzata, Baktalórántháza Város Önkormányzata, Bátorliget Község Önkormányzata, Vaja Város Önkormányzata, Kincseinkért Egyesület, Vállaj Község Önkormányzata, Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata, Levelek Nagyközség Önkormányzata, Máriapócs Város Önkormányzata, Apagy Község Önkormányzata, Római Katolikus Debrecen – Nyíregyházi Egyházmegye, Tiszántúli Református Egyházkerület és a Görög Katolikus Nyíregyházi Egyházmegye vesznek részt.

Úsz Illés, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség ügyvezető igazgatója a megvalósuló fejlesztés komplexitását kiemelve, a megvalósuló  integrált turisztikai projekteket mutatta be.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turizmusának fejlesztésében az elkövetkező években a paradigmaváltás jegyében a pontszerű, egy-egy településre lokalizálódó fejlesztések helyett, térségi alapon szerveződő turisztikai desztinációk, turisztikai térségek kialakítása történik meg a megye meglévő, turisztikai értékeinek fejlesztésével és hálózatba szervezésével.

Ennek alapja a megye négy néprajzi és földrajzi tájegysége: a Nyírség, Szatmár-Bereg, Nyíri Mezőség és a Rézköz. A fejlesztések megyei koordinációban valósulnak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat irányításával, közreműködésével. A terület- és településfejlesztési Operatív Program támogatásával, a megye területén négy integrált turisztikai projekt megvalósítása indult el 2017 nyarán. Három évre a négy projekt több, mint négy milliárd forintnyi turisztikai fejleszt tesz lehetővé a megye 45 településén, összesen 55 turisztikai látványosság, vonzerő kialakításával. Ez egy rendkívül nagy vállalkozás, melynek érdekében négy széleskörű konzorcium alakult.

A projekt keretében a Nyírség kiemelt örökséghelyszíneinek fejlesztéseként megtörténik a kállósemjéni Kállay-kúria látogatóbarát fejlesztése, a baktalórántházi Dégenfeld-kastély turisztikai fejlesztésének befejezése, a nyírbátori minorita templom kolostorszárnyának és kolostorudvarának fejlesztése, a gótikus eredetű nyírbélteki, ófehértói, máriapócsi római katolikus templomok helyreállítása és látogatóbarát fejlesztése, valamint egy barokk múzeumkápolna kialakítása Nyírvasváriban.

Megújulnak a Nyírség kiemelt református műemléktemplomai is Nyírmihálydiban, Piricsén és folytatódik a késő gótikus nyírbátori református templom restaurálása és látogatóbarát fejlesztése. A kállósemjéni, a nagykállói és a nyírbogáti görög katolikus templomok helyreállítása szintén a fejlesztés része.

A kiemelt jelentőségű örökséghelyszínek mellett, a természeti értékeke megőrzése és bemutatásának javítása is fontos célja a projektnek, menynek keretében Bátorligeten Tuzson János látogatóközpont jön létre, megtörténik a vajai őstó turisztikai célú fejlesztése és Nyírbogáton az Alföld legmagasabb pontja, a Hoportyó fejlesztése. A Nyírség kiemelt rendezvényhelyszíneinek fejlesztése részeként Biriben a Tócsni fesztivál, Vállajon a Strudli fesztivjál, Nagykállóban Harangod, Nyírbogáton a Bogáti forgatag rendezvény helyszínei újulnak meg. Emellett a projekt jelentős forrással járul hozzá a leveleki strand fejlesztéséhez, illetve az apagyi, valamint máriapócsi horgásztavak megújulásához.

Fotó: keletfoto.hu

További képek itt