Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Együttműködési megállapodást kötött a Nyíregyházi Törvényszék és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a gondnokolt személyek jogi helyzetének 2017-2018. évi kötelező felülvizsgálatának ütemezéséről.


A 2013. évben hatályba lépett Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján a gyámhatóságoknak pert kell indítaniuk a járásbíróságokon azon személyek helyzetével kapcsolatban, akiknek a cselekvőképességet érintően 2002-2014. között rendelték el a gondnokság alá helyezését.
A perindítási kötelezettség megoszlik oly módon, hogy 2017-ben a 2002-2007. közötti, 2018-ban pedig a 2008-2014. között meghozott határozatok felülvizsgálata válik kötelezővé.

A megállapodásról szóló okiratot 2017. szeptember 29-én, ünnepélyes keretek között írta alá dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke és Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.
Fotó: Keletfoto.hu

Megyénkben megközelítőleg 700 személy érintett ezekben az eljárásokban. Ilyen nagy mennyiségű per rövid időn belüli megindítása, illetőleg a lehető leggyorsabb, megalapozott befejezés a közigazgatásban e területen dolgozó szakemberektől, valamint a felkészült és magas színvonalon ítélkező bíráktól egyaránt nagy odafigyelést és erőfeszítést igényel.

Az egy bírónál folyamatban lévő ügyek számának jelentős növekedése azt eredményezhetné, hogy a bírák időben később tudnának érdemi határozatot hozni e személyek helyzetével kapcsolatban. Mind a gyámhivatali munka, mind a bíróságon folyó ítélkezés, az ügyfelek ésszerű határidőn belüli érdemi döntéshez való joga megkívánja azt, hogy a „jó állam” szereplői saját feladataikat úgy lássák el, hogy szakszerű, megalapozott döntések születhessenek a lehető legrövidebb határidőn belül.

E jövőbeni feladatokat felismerve állapodott meg a két intézmény arról, hogy a közel 700 eljárást nem egyszerre, hanem meghatározott ütemterv szerint indítja meg a kormányhivatal, s így a feleknek a jogviták ésszerű határidőn belül történő befejezéséhez való joga a legteljesebb mértékben érvényesülhet.
A megállapodásról szóló okiratot 2017. szeptember 29-én, ünnepélyes keretek között írta alá dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke és Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

Fotó: keletfoto.hu

További képek itt