Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A hírek csak jönnek, zúdulnak ránk. Álljunk meg egy pillanatra és nézzünk vissza. Nézzünk vissza, mondjuk száz évvel ezelőttire. Nézzük meg, milyen hírek voltak akkor. Mit írtak akkor az újságok. Mit írt a NYÍRVIDÉK – András Mária rovata.


A Nyírvidék 1880. április 1. és 1944. június 30. között Nyíregyházán megjelent heti, majd napilap. 1885-től Szabolcs vármegye hivatalos közlönye, a Tanácsköztársaság idején a vármegyei direktórium hivatalos napilapja volt. Az újság már digitalizált formában is elérhető az  https://library.hungaricana.hu/hu/collection/helyi_lapok_nyiregyhaza_nyirvidek honlapon.

Indulhat az időutazás.

1917 októbere. Tart a világégés, a Monarchiában élünk, IV. Károly Magyarország királya.

Nyírvidék 1917. október 2.

A keleti flotta fegyverszünetet követel

Pétervárról táviratozzák : A keleti flotta matrózai határozatot fogadtak el, amelyben követelik, hogy az egész hatalom menjen át a demokrácia kezébe. A matrózok valamennyi hajóra és erődítményre fölvonták a forradalmi vörös lobogót és elhatározták, hogy követelni fogják a kormánytól az összes frontokon való azonnali fegyverszünetet és a béketárgyalások nyomban való megindítását. A tisztek és katonák közötti viszony a fekete-tengeri flottánál éppen úgy, mint a keleti flottánál rendkívül kiélesedett.

Parasztlázadás két  kormányzóságban

Stockholmból jelentik, hogy Kozlov és Tambov kormányzóságokban parasztlázadás tört ki. A parasztok a két kormányzóságban ötven nagybirtokot földúltak.

Elpusztult olasz léghajócsarnok

A sajtóhadiszállásról jelentik: Egyik tengerészeti repülőrajunk megtámadta a ferrarai léghajócsarnokot, Három bomba találta, a benne levő léghajó magasra csapódó lánggal elégett, a léghajócsarnok teljesen elpusztult. Repülőink mind épségben tértek vissza.

Hivatalos jelentések

A főhadiszállásról jelentik:

Keleti harctér és Albánia változatlan.

Olasz harctér : A Bainsízza Heiligerigeiszti fensík déli, a Monté san Gabriele tegnap ismét elkeseredett harcok színhelye volt. Az olaszok sehol sem hatoltak keresztül.

A vezérkar főnöke.

(A miniszterel nökség sajtóosztálya.)

Berlinből táviratozzák, hogy a nagyfőhadiszállás a következőket jelenti:

Nyugati harctér: Ruprecht trónörökös hadcsoportja: A harci tevékenység kedvezőtlen látási viszonyok mellett az összes hadseregeknél csekélyebb volt, mint az előző napon. Flandriában a tüzérségi harc a tengerparton és este az Isertől a camines-yperni csatornáig erős volt. Előretörő angol felderítő osztagokat több ponton visszavertünk. Verdun előtt a tűz átmeneti fokozásától eltekintve, mérsékelt volt a harci tevékenység. Repülőink ismét megtámadták a londoni, ramsgatei, a scheernesi és margatei dockokat és magtárakat. A bombák hatása tűzvészekben voltak felismerhetők. Valamennyi repülő sértetlenül visszatért.

Keleti harctér: Nagyobb harci tevékenység nem volt.

Macedón arcvonal: Az Ochrida tó és a Cserna között élénkebb volt a tüzelés, mint máskor.

Ludendorff.

Bolo basát letartóztatták

Genfből jelentik, hogy Párisban letartóztatták Bolo basát, a hírhedt világfit. A basa az utóbbi időben Svájcban és Olaszországban rejtélyes utazásokat tett, pár hónap alatt több milliós vagyont szerzett, holott nemrégiben még adósságokkal küzdött. A letartóztatás az amerikai követség figyelmeztetésére történt. Rájöttek, hogy a Deutsche Bank ugyanis tízmilliót deponált egyik amerikai banknál. A botrányba belekeverték a párisi főtörvényszék elnökét is.

A nagykállói kerület választói ragaszkodásukról biztosítják megtámadott képviselőjüket

Dr. Mezössy Béia földmívelésügyi miniszter urat, szeretett képviselőnket az utóbbi időkben hírlapilag súlyosan megtámadták.  Mi, akik az ő fedhetetlen jellemét, a köznek és hazának boldogulása érdekében mindenkor kifejtett hasznos és áldásos működését hosszú idők óta ismerjük, elítélve az öt ért támadásokat, iránta érzett változatlan ragaszkodásunknak adunk kifejezést. Hálásan tekintünk eddig kifejtett közhasznú működésére és teljes bizalommal, a múlt tapasztalataiból merített reménykedéssel vagyunk további munkálkodása iránt.

Választójogi vasárnap

Pozsonyból jelentik : Tegnap alakult meg Pozsonyban a választójogi blokk. Az ülésen résztvett Batthiányi Tivadar gróf miniszter is, aki beszédet mondott és kijelentette, hogy a választójogi törvény megalkotásával egyidejűleg megszigorítják a házszabályokat is, ez azonban nem jogfosztás lesz, hanem a legszélesebb körű jogvédelem.

UJDONSÁGOK

Előléptetés. A földmivelésügyi miniszter Kausay Tibor m. kir. gazdasági felügyelőt a VIII. fizetési osztályba léptette elő.

Ülés a vármegyén. A vármegye tisztviselői nyugdijválasztmánya holnap, kedden délelőtt a kisteremben ülést tart.

A jövedéki bizottság ülése. A  város jövedéki bizottsága holnap, kedden délután a városháza kistermében Oltványi Ödön h. polgármester elnöklésével ülést tart.

Az ipartestület mulatsága. Tegnap este zajlott le a nyíregyházi ipartestület jótékony célú mulatsága, amely úgy erkölcsileg, mint anyagilag igen szépen sikerült. A mulatság a 11 órás záróra miatt szokatlanul korán, d. u. 5 órakor kezdődött, ennek dacára ís hamar megtelt a Korona nagyterme báli közönséggel, amely mindvégig derült jókedvben maradt együtt. A rendezőség kedves meglepetésekről gondoskodott, így volt szőlővásár, világposta, sőt sóskiflit és császárzsömlét is lehetett kapni egyes sátrakban. A rendkívül szép sikerű mulatságon megjelent Fényes László orsz. képviselő, valamint a város vezetősége is.

Gyógyáruk, vegyszerek, kötszerek, sérvkötők és sebészeti anyagok.

„EAU DE COLOGNE” különféle minőségben.

Szájvíz, fogpor, fogpaszták, fogkefék. Illatszerek. Különféle szappanok. Beretva-készülék és pengék. Cipőkrémek, ezüst- és fémtisztitó készítmények legjobb és legolcsóbb beszerzési forrás.

FÖLDES MARTON, Arany-Kereszt Drogéria, Nyíregyháza, Városház-palota.

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22