Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Nyírvidék budapesti munkatársát a a napokban fogadta Bárczt István dr., budapesti polgármester, aki nyilatkozott munkatársunk előtt arról a nagy akcióról, amelyet a Magyar Városok Országos Kongresszusa készít elő a Polgárszövetség megalakításával.

Az akciónak, amelyet már ismertetett a Nyírvidék, az a célja, hogy minden városban megalakuljon  a Polgárszövetség és a kongresszus állandó bizottsága már el is határozta, hogy Nyíregyházán lehetőleg még ebben a hónapban megteremtik a polgárok szövetséget, amely itt éppen úgy, mini más városban teljesen önállóan működik majd a városi polgárság érdekében, mert az a cél, hogy a polgármesterek szervezkedésével szemben a polgárságnak is  meg legyen a maga szervezete úgy, hogy ne csak a  városi vezetők foglalkozzanak a városi polgárságot érdeklő ügyekkel, hanem legyen ahhoz hozzászólása a városi közgyűléseken kívül álló polgárságnak is.

A kínai polgárháború

Pekingből jelenti a Reuter-ügynökség, hogy a kormány elrendelte Tunjan-tsen-nek és több előkelő politikusnak az elfogatását .

Új offenzíva Macedóniában

Az Est munkatársa beszélgetett Zsekoff fővezérrel, aki a következőket mondta:

Mindent, amire vágytunk, elértünk és birtokunkban tartunk és ebből semmit nem adunk vissza.

Egyébként a jelekből azt következteti a fővezér, hogy az antant Macedóniában új offenzívába kezd, a bolgár csapatok azonban jobban állnak, mint valaha és munícióval is bőven el vannak látva.

Harcok Verdun előtt

Berlinből táviratozzák, hogy a Wolf ügynökség jelenti a harctérről: Flandriában Verdun előtt változó erős tüzelés, eredményes gyalogsági harcok. Keleten nem volt esemény.

Franciaország beszüntette  a municiószállitást

Berlinből táviratozzák : A Vossische Zeitung jelenti: Franciaország megszüntette a municiószállítást Oroszországba, úgy hogy a kilencmilliós orosz hadseregből most csak egymillió van fölfegyverezve.

Forradalom Taskendben

Pétervárról jelentik, hogy több hadtestparancsnok azt követeli a kormánytól, hogy a szentszék átkozza ki Kornilov tábornokot.

Koppenhágából jelentik, hogy Trotzki szocialista vezér és több bolseviki azt követelik, hogy a kormány az ellenforradalmárokkal szemben vezesse be a nyaktilót.

Pétervárról jelentik : Taskendben kiújultak a forradalmi mozgalmak. A keresztények és mohamedánok között éles viszály ütött ki , és küzdelmes harcra van kilátás a két tábor között.

Pétervárról jelentik: Az oroszországi idegenajkú néptörzsek kiewí kongresszusokon elhatározták, hogy követelik Oroszország alakuljon át demokratikus köztársasággá, követelik továbbá, hogy a néptörzsek, köztük a kozákok is széleskörű autonómiát nyerjenek, a külügyminiszter mellé a néptörzsek is küldjenek képviselőket és képviseltethessék magukat a béketárgyalásokon is külön bizottsággal, követelik végül a népük tanácsának a megalakítását.

Földhözvágta egy gránát az olasz királyt

Rotterdamból jelentik: Az  olasz király szombaton a belga frontra utazott, ahol a belga király fogadta. Az uralkodók közelében az egyik lövészárokba egy német gránát csapódott be, amely földhöz vágta az olasz királyt, aki azonban nem sérült meg.

Huszonötmillió áldozata van a háborúnak

Stockholmból táviratozzák, hogy az Aftonbladet katonai szakértője Nieuvencius tábornok számítása szerint a háborúnak eddig huszonötmillió emberáldozata van. Ennek egyharmada Oroszországra esik, amennyiben . kétmillió orosz meghalt, hatmillió megsebesült. Nincs benne a számadásba a fogságban levő  kétmillió orosz katona.

Nyíregyháza háztartási hiányáról nyilatkozik Bárczy polgármester

Az állam segít a városon

A Nyírvidék budapesti munkatársát a a napokban fogadta Bárczt István dr., budapesti polgármester, aki nyilatkozott munkatársunk előtt arról a nagy akcióról, amelyet a Magyar Városok Országos Kongresszusa készít elő a Polgárszövetség megalakításával. Az akciónak, amelyet már ismertetett a Nyírvidék, az a célja, hogy minden városban megalakuljon  a Polgárszövetség és a kongresszus állandó bizottsága már el is határozta, hogy Nyíregyházán lehetőleg még ebben a hónapban megteremtik a polgárok szövetséget, amely itt éppen úgy, mini más városban teljesen önállóan működik majd a városi polgárság érdekében, mert az a cél, hogy a polgármesterek szervezkedésével szemben a polgárságnak is  meg legyen a maga szervezete úgy, hogy ne csak a  városi vezetők foglalkozzanak a városi polgárságot érdeklő ügyekkel, hanem legyen ahhoz hozzászólása a városi közgyűléseken kívül álló polgárságnak is.

A nyíregyházi polgárszövetség megalakításával kapcsolatban nyilatkozott Bárczy István dr. fővárosi polgármester a város pénzügyi bajaival is.

Elmondotta, hogy a Magyar Városok Országos Kongresszusa most felterjesztésben fordul a kormányhoz, a városok háború; kiadásainak és háború okozta jövedelemcsökkenésből előálló háztartási hiányok fedezése végett. A városok joggal kérik a kormánytól azt, hogy térítse meg nekik azokat a kiadásokat, amelyeket a háború okozott és fedezze a kiadások következtében előálló háztartási hiányt. Budapestet illetőleg e tekintetben történt már intézkedés, amennyiben Wekerle miniszterelnök a főváré s tanácsához intézett leiratában kijelentette, hogy  hajlandó Budapest háborús kiadásainak megtérítése iránt a szükséges előintézkedéseket megtenni és ebben a kérdésben kikérni a törvényhozás hozzájárulását.  Bárczy István dr. véleménye szerint a kormánynak ugyanezt meg keli tenni a vidéki városokkal szemben is, és az akció éppen oda irányul, hogy Nyíregyháza háborús kiadásait szintén fedezze az állam. A Budapest tanácsához intézett miniszterelnöki leirat minden esetre a legjobb reményekkel töltheti el a vidéki városokat, ezek sorában természetesen Nyíregyháza polgárságát is.

Bohémvilág A Városi Színház Mozgó szerda és csütörtöki slágere. Amerikai kép, ragyogó, tündöklő szépségű mesteri alkotás. A bohémvilág a türelem és bátorság élete, amelyben csak úgy küzdhet az ember, ha a bambák és irigyek ellen a közöny erős vértjét viseli . Bájos élet ez és rémes élet, amelynek megvannak győztesei és vértanúi és amelybe csak az léphet be, aki előre el van szánva arra, hogy belenyugszik a”,Jaj a legyőzötteknek” kérlelhetetlen törvényébe.

A skagerraki hős. Fenomenális háborús látványosságot hoz színre e címen szerda-csütörtöki előadásaiban az Apollo színház. Egy poétikus tengerésztörténet keretében a néző előtt megjelenik a világtörténelemben páratlan tengeri ütközet reprodukciója. Hajóóriások borzalmas ütközető. Hadihajók elsüllyedése a pokoli ágyú- és torpedótűzben. Előadások d. u fél 7-kor is lesznek mérsékelt helyárakkal.

Nyilatkozat

Alulírott kinyilatkoztatom, miszerint meggyőződtem arról, hogy Jármy Béla báji segédlelkészt alaptalanul sértettem meg és illettem rágalmazó kifejezésekkel.  Neki a legmesszebb menő elégtételt megadom s ezúton is kérem bocsánatát, mint azt a tiszalöki kir. járásbíróság színe előtt a mai napon is megtettem.

Tiszalök, 1917. szeptember 29.

Előttünk:

Dr. Deme Andor  Dr. Bleyer Gusztáv  Szabó Andor

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22