Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A két nagy tájegység határánál fekvő Kisvárda – keleten a Nyírség, nyugaton a Rétköz határolja –  a Rétköz mocsarának védelmében épült településen méltóképp emlékeztek az aradi vértanúkra.  A város patinás Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza színházterme csaknem teljesen megtelt. Az ünnepi megemlékezést  a város polgármestere, Leleszi Tibor gondolatébresztő mondataival kezdődött.

Mint ahogyan Kisvárdán már megszokhatták, egy helyi iskola diákjai előadásában ismét  színvonalas, szívet és lelket melengető műsort láthatott a megemlékezésre érkezett közönség. Idén, az október hatodikai rendezvényre a Teichmann Vilmos Általános Iskola diákjai csaknem egyórás emlékműsorral emlékeztek és emlékeztettek az aradi vártanúkra.

Leleszi Tibor a város polgármestere  emlékező beszédében a múlt ismeretének fontosságára hívta fel a figyelmet:

“A láng képes arra, hogy fényt árasszon, megtisztítson; és emlékezni tud; ám végzete az, hogy elfújható, úgy hogyan ‘56 lángját is elfújta a kommunista diktatúra. Csakhogy a forradalom a tántoríthatatlanság gránitjával kövezte ki a legázoltak és eltiportak legjobbjainak szívét és lelkét.  Innen van a legázoltak és eltiportak összetörhetetlensége, itt az a legnemesebb anyag, melyből az értelmes jövő utat építhet magának.”

Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere az aradi vértanúk tiszteletére rendezett megemlékezésen beszédet mond Kisvárdán 2017. október 6-án. Fotó: keletfoto.hu

A jelen és a jövő legjobbjainak lelkében megmaradtatok és megmaradtok a mi igazi tanárainknak és diáktársainknak – már csak azért is, mert az értelem, az igazságszeretet és a szabadságvágy minden új élettel újra megszületik; és a láng, ha százszor elfújják is, az ifjúság új nemzedékeiben újra meg újra fellobban – zárta a megemlékezését a város polgármestere.

Az ünnepi megemlékezést követően a résztvevők átvonultak a Kisvárdai Járásbíróság épületéhez ahol elhelyezték az emlékezés koszorúit, virágait az épület falán 1989-ben elhelyezett emléktáblánál rajta az  aradi vértanúk neveivel.

 A megemlékezés részeként a Nyitott Bíróság Program újabb állomásaként a Kisvárdai Járásbíróságon 2017. október 6-án Szeifried Zoltán kisvárdai festő- és grafikus művész új, „Aradi vértanúk” című tárlatának megnyitójára került sor.

Október 6-án a bíróság épületén elhelyezett emléktábla koszorúzását követően Kapinné dr. Farkas Gyöngyi, a Kisvárdai Járásbíróság elnöke köszöntötte a bíróság épületében megrendezett kiállítás résztvevőit.

Az önkormányzat intézményei, állami szervek képviselői valamint civil szervezetek elhelyezik az emlékezés virágait a Kisvárdai Járásbíróság falán található emléktáblánál 2017. október 6-án Kisvárdán. Fotó: keletfoto.hu

Köszöntőjében tolmácsolta dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke üdvözletét, aki hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen.

A járásbíróság elnöke a nap üzeneteként megfogalmazta, hogy legyünk méltó utódai az aradi vértanúknak, és tiszteljük elődeink példamutatását.

Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere beszédében kiemelte az aradi vértanúk hősiességét, áldozatvállalásuk jelentőségét, melynek eszmeisége visszaköszön a bíróság falain elhelyezett képekről.
A kiállítást hivatalosan Marczinkó István, a Béres József TIT kisvárdai egyesületének igazgatója nyitotta meg, aki Szeifried Zoltán művész érdemeit méltatva hangsúlyozta, hogy a kiállítás része annak az alkotás sorozatnak, amelyben a művész tiszteletre méltó elődeink portréit jelenítette meg.

A kiállítás a 13 aradi vértanút ábrázoló festményből és rövid életrajzukkal kiegészített portrékból áll.

A tárlat megnyitóján megjelent több, mint 100 érdeklődő dr. Gyüre Péter bírósági titkár elődadásában hallhatta Ady Endre: Október 6. című költeményét.
Szeifried Zoltán művész úr beszámolt a hallgatóságnak arról, hogy hogyan indult alkotói pályája, és milyen tervei vannak a jövőt illetően, valamint megköszönte a bíróság vezetésének, hogy lehetőséget kapott a képei kiállítására.

A Kisvárdai Járásbíróság előcsarnokában került megrendezésre Szeifried Zoltán kisvárdai festőművész harmadik tárlata. Fotó: keletfoto.hu

Fotó: keletfoto.hu

További képek itt

 

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22