A láng képes arra, hogy fényt árasszon, megtisztítson – megemlékezés Kisvárdán október 6-án

A két nagy tájegység határánál fekvő Kisvárda – keleten a Nyírség, nyugaton a Rétköz határolja –  a Rétköz mocsarának védelmében épült településen méltóképp emlékeztek az aradi vértanúkra.  A város patinás Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza színházterme csaknem teljesen megtelt. Az ünnepi megemlékezést  a város polgármestere, Leleszi Tibor gondolatébresztő mondataival kezdődött.

Mint ahogyan Kisvárdán már megszokhatták, egy helyi iskola diákjai előadásában ismét  színvonalas, szívet és lelket melengető műsort láthatott a megemlékezésre érkezett közönség. Idén, az október hatodikai rendezvényre a Teichmann Vilmos Általános Iskola diákjai csaknem egyórás emlékműsorral emlékeztek és emlékeztettek az aradi vártanúkra.

Leleszi Tibor a város polgármestere  emlékező beszédében a múlt ismeretének fontosságára hívta fel a figyelmet:

“A láng képes arra, hogy fényt árasszon, megtisztítson; és emlékezni tud; ám végzete az, hogy elfújható, úgy hogyan ‘56 lángját is elfújta a kommunista diktatúra. Csakhogy a forradalom a tántoríthatatlanság gránitjával kövezte ki a legázoltak és eltiportak legjobbjainak szívét és lelkét.  Innen van a legázoltak és eltiportak összetörhetetlensége, itt az a legnemesebb anyag, melyből az értelmes jövő utat építhet magának.”

Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere az aradi vértanúk tiszteletére rendezett megemlékezésen beszédet mond Kisvárdán 2017. október 6-án. Fotó: keletfoto.hu

A jelen és a jövő legjobbjainak lelkében megmaradtatok és megmaradtok a mi igazi tanárainknak és diáktársainknak – már csak azért is, mert az értelem, az igazságszeretet és a szabadságvágy minden új élettel újra megszületik; és a láng, ha százszor elfújják is, az ifjúság új nemzedékeiben újra meg újra fellobban – zárta a megemlékezését a város polgármestere.

Az ünnepi megemlékezést követően a résztvevők átvonultak a Kisvárdai Járásbíróság épületéhez ahol elhelyezték az emlékezés koszorúit, virágait az épület falán 1989-ben elhelyezett emléktáblánál rajta az  aradi vértanúk neveivel.

 A megemlékezés részeként a Nyitott Bíróság Program újabb állomásaként a Kisvárdai Járásbíróságon 2017. október 6-án Szeifried Zoltán kisvárdai festő- és grafikus művész új, „Aradi vértanúk” című tárlatának megnyitójára került sor.

Október 6-án a bíróság épületén elhelyezett emléktábla koszorúzását követően Kapinné dr. Farkas Gyöngyi, a Kisvárdai Járásbíróság elnöke köszöntötte a bíróság épületében megrendezett kiállítás résztvevőit.

Az önkormányzat intézményei, állami szervek képviselői valamint civil szervezetek elhelyezik az emlékezés virágait a Kisvárdai Járásbíróság falán található emléktáblánál 2017. október 6-án Kisvárdán. Fotó: keletfoto.hu

Köszöntőjében tolmácsolta dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke üdvözletét, aki hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen.

A járásbíróság elnöke a nap üzeneteként megfogalmazta, hogy legyünk méltó utódai az aradi vértanúknak, és tiszteljük elődeink példamutatását.

Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere beszédében kiemelte az aradi vértanúk hősiességét, áldozatvállalásuk jelentőségét, melynek eszmeisége visszaköszön a bíróság falain elhelyezett képekről.
A kiállítást hivatalosan Marczinkó István, a Béres József TIT kisvárdai egyesületének igazgatója nyitotta meg, aki Szeifried Zoltán művész érdemeit méltatva hangsúlyozta, hogy a kiállítás része annak az alkotás sorozatnak, amelyben a művész tiszteletre méltó elődeink portréit jelenítette meg.

A kiállítás a 13 aradi vértanút ábrázoló festményből és rövid életrajzukkal kiegészített portrékból áll.

A tárlat megnyitóján megjelent több, mint 100 érdeklődő dr. Gyüre Péter bírósági titkár elődadásában hallhatta Ady Endre: Október 6. című költeményét.
Szeifried Zoltán művész úr beszámolt a hallgatóságnak arról, hogy hogyan indult alkotói pályája, és milyen tervei vannak a jövőt illetően, valamint megköszönte a bíróság vezetésének, hogy lehetőséget kapott a képei kiállítására.

A Kisvárdai Járásbíróság előcsarnokában került megrendezésre Szeifried Zoltán kisvárdai festőművész harmadik tárlata. Fotó: keletfoto.hu

Fotó: keletfoto.hu

További képek itt

 

 

Hozzászólások

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök