Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Tegnap volt Nagykállóban vásár és a vásárra Nyíregyházáról is sokan igyekeztek. Két nyíregyházi asszony: Varga Imréné és Kardos Péterné hajnali fél négykor gyalogszerrel indult el a vásárra hogy ott egy kis tehenet vegyenek maguknak. Dacára a nagykállói vásárnak, meglehetősen néptelen volt az országút, kevesen jártak az úton A nagyszállási tanya közelében azonban négy férfi jött szembe az asszonyokkal, hangosan beszélgetve, vitatkozva. A négy férfi közül három katonaruhát viselt, egy pedig civilben volt és dacára jobb ruhájának, mezítláb ment az úton.

Kerenszki és a szocialisták szakítottak

Zürichből táviratozzák, hogy a munkástanácsban és a demokrata konferencián szakadás állott be Kerenszki és a szociálisták között.  Kerenszki a szocialisták tiltakozása ellenére tárgyal a .kadett-páttal a kormányalakításról.

Elsüllyedt angol csatahajó

Amsterdamból jelentik: Az angol admiralitás jelentése szerint a Drake nevű 14100 tonnás páncélos cirkálót tegnap kora reggel Finnország északi partjai közelében torpedólövéssel elsüllyesztették: A hajó a torpedólövés után még eljutott kikötőjébe, itt azonban elmerült. A robbanás egy tisztet és 180 matrózt megölt, a személyzet többi része megmenekült.

Német tengeri siker a portugáliai partok mellett

Berlinből jelenti a Wolft ügynökség, hogy a portugál partvidéken es Gibraltár kőzetében német búvár ha jók tizenhárom ellenséges kereskedelmi gőzöst süllyesztetlek el 29000 tonna tartalommal.

Palazoia bombázása

A sajtóhadiszállásról jelentik, hogy tegnap éjszaka egyik repülőflottánk Palazoia pályaudvart nehéz gyújtóbombákkal sikeresen bombázta. Repülőink sértetlenül tértek vissza.

Heves küzdelem nyugaton

Budapest, október 5.

Berlinből táviratozzák, hogy a Wolff ügynökség jelentése a  következő: A flandriai csatatéren az angolok mai támadásuknál csak mintegy egy kilométernyi mélységben tudtak behatolni. A harc különös elkeseredéssel folyik. A többi fronton semmi nevezetes.

Olasz támadás Póla ellen

A sajtóhadiszállásról jelentik, hogy az október 3-án Póla és környéke ellen intézett olasz repülőtámadás semmiféle kárt nem okozott. Harmadikán egyik repülőflottánk köd és erős ellenhatás dacára nagy sikerrel bombázta Ronczhy vasúti telepet. Veszteségünk nem volt.

Száz százalékos háborús segélyt ad az állam

Tegnap délután négy órakor minisztertanács volt, amely hét óráig tartott. A minisztertanácson a köztisztviselők háborús segélyével foglalkoztak. A Magyar Tudósító szerint az előkészítő törvényjavaslat, amelyét a képviselőház első ülésén terjesztenek be, azon az alapelven épül föl, hogy a legkisebb fizetésű közalkalmazottak alapfizetésük száz százalékát kapják segélyként, az azonban a fizetések emelkedésével fokozatosan apad, akként, — hogy a legmagasabb fizetésűek háborús segélyben nem részesülnek. Az új törvény november elsején lép életbe. A segélyt havonként előre folyósítják.

Rablógyilkossá a Ráday-utcában

Tegnap délután a főváros egyik legforgalmasabb utcáján rablógyilkosság történt. Özv. Balog Ferencné, akinek a Ráday-utca 17. számú házban kávémérése van, öt órakor elküldte a cselédjét bevásárolni. Mikor a leány félhat tájban visszatért, a kávémérés alkovszerű mélyéből füstöt és lángot látott előtörni. Kiabálni kezdett, mire a járókelők berohantak az üzletbe és a tűzet eloltották. Csak ekkor vették észre, hogy Balogné az ágyában vértócsában fekszik, gyilkosa valami nehéz tárggyal fejbe verte, azután pedig kirabolta.

A rendőrség nyomozása Hetényi detektívfőnök helyettes vezetésével azonnal megindult. A szomszédok azt vallják, hogy egy magas, szőke, rokkant katonát látták az üzlet körül ólálkodni és erre gyanakodnak. Mások azt vallják, hogy ez a katona szerelője egy Lidi nevű cselédleánynak, aki Balognénál állott alkalmazásban. A detektívek a katonát és a cselédleányt keresik. Hogy a rablógyilkos mennyi pénzt és ékszert rabolt el, még nem állapították meg.

A rablógyilkosság ügyében ma reggelre szenzációs fordulat állott be, amennyiben kiderüli, hogy a gyilkosságot Balogné Rudolf Mari nevű 19 éves cselédje követte el, aki a gyilkosságot be is ismerte és azt vallotta, hogy azt bosszúból követte el.

Kiraboltak két asszonyt a nagyszállási tanya mellett

Tegnap volt Nagykállóban vásár és a vásárra Nyíregyházáról is sokan igyekeztek. Két nyíregyházi asszony: Varga Imréné és Kardos Péterné hajnali fél négykor gyalogszerrel indult el a vásárra hogy ott egy kis tehenet vegyenek maguknak. Dacára a nagykállói vásárnak, meglehetősen néptelen volt az országút, kevesen jártak az úton A nagyszállási tanya közelében azonban négy férfi jött szembe az asszonyokkal, hangosan beszélgetve, vitatkozva. A négy férfi közül három katonaruhát viselt, egy pedig civilben volt és dacára jobb ruhájának, mezítláb ment az úton.

Mikor a négy férfi a két asszonyhoz ért, hirtelen megtámadták az asszonyokat, leteperték őket a földre és követelték, — hogy a pénzüket adják át. Az asszonyok védekezni próbáltak és azt mondották, hogy nincs pénzük, a katonaruhás ember azonban átkutatta őket és a két asszonytól el is vett 3850 koronát. Mikor az asszonyik látták, hogy nem bírnak a rablókkal, segítség után kezdtek kiabálni. A kiabálást meghallotta a nagyszállási ispán, Groszmann József, aki éppen az istállóban volt és fegyvert fogva, azonnal a megtámadott asszonyok segítségére sietett.

Mikor a rablók látták, hogy fegyveres védőjük akadt az asszonyoknak, gyorsan elmenekültek és eltűntek az országúti árkokban. A két asszony, akik a rablókkal való védekezésben súlyosan megsérültek, bementek a nagyszállási tanyára, ahol azonnal kimosták a sebeiket. A tanyáról telefonon azonnal értesítették úgy a nagykállói csendőrséget, mint a nyíregyházi rendőrséget a rablásról, és a rablók után teljes erővel megindult a nyomozás.

A vencsellői gyermekmenhely.

Vencsellőn a háborús állapotok kényszerítő hatása alatt fölállított nyári gyermekmenhely, mely már harmadik éve működik, ez évi záróvizsgáját szept. 30-án tartotta. A gyermekmenhely vezetője Kalmár Aranka, aki 4 havi, valóban lelkiismeretes munkájáról számolt be, a jelenlevők osztatlan elismerését érdemelte ki a szép eredményért s a buzgó fáradozásért. A gyermek- menhely az óvónő sikeres munkássága folytán oly kedvelté váll a 200— 250 ovókötelest számláló — de az óvodát még ez idő szerint nélkülöző községben, hogy a vezetőség módot keresett és talált a gyermekmenhely további fenntartására. — mely így a télen is folytatni fogja az áldásos munkáját.

Gunnar Tolnaes a Diadal Mozgóban.

Az elhunyt Psylander méltó utódja Tolnaes, aki férfias szépsége mellett kitűnő színész is. „A maharadsa gyöngyé “-ben az exotikus uralkodó szerepét játsza, aki elhódít egy tengeri fürdőn egy előkelő európai lányt, hogy háremhölgyévé, utóbb hites feleségévé tegye. A film teljesen új, az indiai részletek színesek és így alkalmasak arra. hogy a legkényesebb, műízlésű közönség igényeit is kielégítse Előadások hétköznap fél 6 és fél 9, vasárnap fél 3, fél 5, fél 7, fél 9.

A prágai zsidó, a Városi Színház Mozgó péntek, szombat, vasárnapi darabja. Művészi attrakció e film, melyben a főszerepet Leontin Kühnenberg, az „Ezüst kecske” főszereplője kreálja. Ez már maga elég ahhoz, hogy a közönség igényei minden tekintetben kielégítve legyen. Mellette a német művészek legkiválóbb tagjai működnek.

A cs. és kir. 14. huszárézrednél azonnal felvétetik

több, magyarul és németül perfektül tudó nő mintirnok azonkívül 2 szakácsnő és 2 irodai takarítónő.

A jelentkezők bővebb felvilágosítást nyerhetnek a pótszázad irodájában .

Szerkesztő: András Mária

Nyírvidék 1917 október 6.

Illusztráció – Fotó: keletfoto.hu

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22