Decemberben folytatódik Balla Irma gyilkosának büntetőpere

A Nyíregyházi Törvényszék 2017. október 9-én tartott tárgyalást a 2007-ben nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének ügyében.
A vádirat szerint D. Lajos vádlott a sértett hölgy debreceni lakásába behatolva, őt feszítővassal többször fejen, arcon ütötte, majd a sértettre ráült, és nyakát leszorítva olyan gégesérülést okozott, amely Balla Irma  azonnali halálához vezetett.


A törvényszék a tárgyaláson tanúként hallgatta meg azokat a munkásokat, akik Balla Irma sértett lakóházának közvetlen szomszédságában egy építkezésen dolgoztak. A tanúk elmondták, hogy velük együtt dolgozott a vádlott is néhány napig. A vádlott is elismerte, hogy a tanúkkal együtt dolgozott az építkezésen. A tanúk beszámoltak arról is, hogy többször látták a sértettet a saját udvarán. A tárgyalás újabb tanúk és szakértők meghallgatásával december 15-én folytatódik a törvényszéken.

10 éve történt

Balla Irmát 2007 április 6-án különös kegyetlenséggel, saját otthonában ölték meg, a gyilkos ágyában fojtotta meg a fideszes képviselőnőt. Az asszony holttestére fia talált rá, ő értesítette a rendőrséget is.

A nyomozóhatóság Balla Irma fiát, Schönstein Sándort  vádolta meg anyja meggyilkolásával,  emiatt 23 hónapot fogságban töltött.

2010 májusában nem jogerősen 12 év fegyházra ítélték az áldozat fiát – a Debreceni Ítélőtábla 2011 márciusában azonban hatályon kívül helyezte az ítéletet, később pedig újrakezdték a tárgyalást, mivel az első bírósági eljárásba több hiba is csúszott a Debreceni Ítélőtábla szerint.

az ügyben eljáró igazságügyi szakértőnek eszébe sem jutott, hogy a gyilkosságot pajszerrel követhették el, amíg meg nem látta a másik gyanúsítottól lefoglalt eszközt.

Pedig a külsérelmi nyomokat vizsgáló orvos szerint ezzel és csak ezzel szerszámmal gyilkolhatott az elkövető. Schönstein Sándort 2011-ben felmentették, ám ártatlanságát akkor még nem ismerték el, az eljáró ügyészség indoklásában a bizonyítékok hiányára hivatkozott.

Balla Irma fia, Schönstein Sándort  akit alaptalanul vádolt meg a vádhatóság. 23 hónapot töltött ártatlanul a börtönben. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A D. Lajos vádlott  2015 februárjában vált újra gyanúsítottá, miután a rendőrség nyolc év után új nyomot talált a gyilkossági ügyben: az áldozat takarójáról egy új eljárással is DNS-mintát vettek, a szöveten pedig a családtagok DNS-e mellett megtalálták D. Lajosét is.

Forrás: origo

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt/Balázs Attila

Hozzászólások

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök