Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósul meg. Az építkezés célja egy turisztikai “vezérpont”  létrehozása Sóstó-Gyógyfürdő kapujában ami által – a beruházók reménye szerint – csökkenteni tudják  a szezonális jellegét Nyíregyháza-Sóstónak.

Az évi több százezer látogatót fogadó Nyíregyházi Állatpark ezzel a beruházással végre egy korszerű látogatócentrumot kap aminek különlegessége, hogy egy látvány fókamedencével is bővül az intézmény. Ezzel a beruházással párhuzamosan elkezdődött az építése a hópárduckifutónak is. A nyitott, fűtettlen építmény falaiba nagyméretű biztonsági üvegen keresztű szinte testközelből ismerkedhetnek majd a látogatók az állatpark büszkeségeivel.

Az alapkőletétélen beszédet mondott dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, valamint Gajdos László Nyíregyházi Állatpark igazgatója, akik kiemelték:

a beruházástól azt remélik, hogy csökken a szezonális kitettség, növekszik az idelátogatok száma és így az általuk eltöltött órák száma ami által a bevételek is növekedhetnek.

A Nyíregyházi Állatpark látogatócentrumának alapkőletétéle Nyíregyházán 2017. október 13-án . Fotó: keletfoto.hu

A több mint 381 millió forint összköltségű, 97 százalékban hazai és uniós támogatást élvező fejlesztési program pénteki alapkőletételén Gajdos László, az állatpark igazgatója még elmondta, hogy mindkét beruházás része a 6,7 milliárd forint összértékű, az állatparkot érintő fejlesztési projektnek. Ennek részeként előkészítés alatt van a 3 milliárd forintból felépülő, a jégkorszakot bemutató látványosság, illetve az egymilliárd forint beruházási értékű India-ház is.

A két létesítmény Nyíregyháza emblematikus épületévé válhat, segítségükkel pedig a remények szerint akár több százezerrel emelkedhet a látogatók száma – tette hozzá az igazgató.

Gajdos László megjegyezte, hogy a parkban rinocérosz születését várják, a kis orrszarvú világra jövetelére – mintegy tizenhat hónap múlva – remélhetőleg már az India-ház is felépül.

Kovács Ferenc az ünnepségen elmondta, az önkormányzat már 2012-ben meghirdette az állatparkot is magában foglaló Sóstógyógyfürdő fejlesztését. Az akkor elindított, 2,1 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően épült meg a fókashow és a park előtti parkoló.

Az állatpark régóta megérdemelt egy ilyen modern bejáratot és látogatócentrumot, ami lehetővé teszi a nagyobb látogatócsoportok egyszerű, kényelmes és gyors bejutását az állatparkba – utalt a jelenlegi beruházásra a városvezető.

Az új, teljesen akadálymentesített főbejáratnál modern pultokat, pénztárakat, bankautomatákat, értékmegőrzőket és kerékpártárolókat helyeznek ki, kialakítják a beléptető vonalakat, fejlesztik az informatikai rendszert és új igazgatási, adminisztrációs és gépészeti helyiségeket építenek. A beruházás másik eleme egy nyitott hópárduckifutó építése lesz.
A Nyíregyházi Állatparkban elindított 6,7 milliárd forintos fejlesztés keretében már épül a Pangea Ökocentrum és Szálloda. Az állatpark mellett háromszintes, 38 szobás hotelt, valamint oktató- és konferenciaközpontot hoznak létre 2018 júniusáig 1,643 milliárd forintból. Ezen túl egy négy kilométer hosszú ökológiai tanösvény is kiépül majd a sóstógyógyfürdői látványosságban.

A tervek szerint 2018 márciusára készül el a Nyíregyházi Állatpark hópárduckifutója és az új főbejáratot is magában foglaló látogatócentruma.

 

Fotó: keletfoto.hu

További képek itt