Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Új református iskola épül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton, a négymilliárd forintos beruházással, állami támogatással megvalósuló iskolaépület alapkövét vasárnap helyezték el a szatmári kisvárosban.

Az ünnepségen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskolához hasonló intézmények egyszerre biztosítják a gondos nevelést, a színvonalas oktatást és az értékteremtő, értékőrző közösséget.

A város, a járás és a szatmár-beregi térség egyik legszínvonalasabb vezető oktatási intézményének új, többemeletes épületében tizenhat tantermet, központi aulát alakítanak ki, udvarán kézilabdapályát is befogadó tornateremet, sport- és rekreációs udvart, valamint műfüves és több rekortánpályát építenek meg – mondta Seszták Miklós. A miniszter beszédében úgy fogalmazott, a most elhelyezett alapkő olyan szilárd alap, amelyre biztosan építhetjük a nemzet jövőjét.

“Iskolát építünk, mert nemzetünk fontossági listáján a gyermek az első, a magyar kormány felelősnek érzi magát a nemzet valamennyi gyermekéért, valamennyi családjáért, ezért elkötelezetten támogatja a fejlesztéseket” – jelentette ki Seszták Miklós.

Adorján Gusztáv; Seszták Miklós; Tilki Attila; KÖLCSEY Ferenc; Fekete Károly
MTI Fotó: Balázs Attila

Hozzátette, az egyházi iskolák építésével Magyarország erősödik meg, illetve a rend, a biztonság, a család, a tanulás és a munka megbecsülésének értékei szilárdulnak meg.

A miniszter arról beszélt: Magyarország több mint ezer éve áll a keresztény hit és nemzeti identitás alapján, ötszáz évvel ezelőtt a reformáció és a vele együtt elindult folyamatok pedig megerősítették ezt az alapot.

A reformáció jubileuma arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek az értékek ma éppolyan fontosak nekünk, továbbra is ezekre alapozva szeretnénk a jövőt építeni – hangsúlyozta a nemzeti fejlesztési miniszter. Megjegyezte, a megújulás a közös értékek megerősítését jelenti, ebben fontos szerepet kapnak az egyházi iskolák, amelyeket egyre több család választ gyermeke taníttatásának helyszínéül.

MTI Fotó: Balázs Attila

Tilki Attila, a Fidesz térségi országgyűlési képviselője Fehérgyarmat és Szatmár eddigi legnagyobb fejlesztésének nevezte a református iskola építését. Elmondta, hazai és uniós programok és pályázatok segítségével 2007 óta több mint 2,6 milliárd forintot kaptak, vagy kapnak a térség gyülekezetei, ebből a pénzből például 64 templomot újítottak fel.

Az iskola kinőtte a jelenlegi belvárosi épületét, ezért volt szükség a fejlesztésre – közölte az ünnepségen Péter Csaba, a város Fidesz-KDNP-s polgármestere.

A fejlesztés alapkövét Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áldotta meg. Az ünnepség a református templomban szentmisével folytatódott, amelyen részt vett Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is
A tervek szerint 2019 szeptemberében már az új épületben kezdheti meg a tanévet az iskola mintegy 450 tanulója.

MTI Fotó: Balázs Attila