Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Nyíregyháza – Iserlohn – Chorzów kapta a legmagasabb kitüntetést a”Lebendige Stadt” („Élő Város”) német Alapítványtól a legélőbb testvérvárosi kapcsolatért


A “Lebendige Stadt” Alapítvány a 2017. évben meghirdette „a legélőbb testvérvárosi kapcsolat” pályázatát, amelynek győztese és fődíjasa Iserlohn (Németország) – Nyíregyháza (Magyarország) – Chorzów (Lengyelország) városok lettek. Az elismerés elsősorban a „hármas” – közös testvérvárosi együttműködés keretében megvalósult átfogó kulturális csereprogramoknak és a három város uniós projektekben való együttműködésének köszönhető. A díj 15 000 eurós nyereménnyel jár, amelyet a városok a további közös programok megvalósítására fordítanak.
További négy város kapott elismerést: Bordesholm (Németország) és Kekava (Lettország), Münster (Németország) és York (Nagy-Britannia), valamint Pforzheim (Németország) és Irkutszk (Oroszország). Köln, Bethlehem és Tel Aviv különdíjat kaptak partnerségi együttműködésükért. Összesen 32 országból 320 pályázatot nyújtottak be.


A “Lebendige Stadt” Alapítvány az idei Alapítványi Díjkiírásában a “legélőbb testvérvárosi kapcsolat”-ot kereste, azokat a városokat, amelyek intenzív és mélyreható cseréket valósítanak meg, és amelyek előmozdítják a különböző kultúrák, vallások és politikai rendszerek közötti párbeszédet. A pályázatot a partnervárosok közösen nyújtották be.

“A városok közötti partnerségek nagyon alkalmasak a helyi szintű határokon átnyúló párbeszéd fenntartására, különösen akkor, ha az államok közötti viszonyok nehézkessé válnak, és a nacionalizmus csírái megjelennek. A pályázatok azt mutatják, hogy a testvérvárosi együttműködés még ma is sok embert összehoz, különösen a fiatalokat, támogatja azok cserekapcsolatait. Különösen nagyra értékelem azt a tényt, hogy számos projekt elsősorban önkéntes munkára épül”- mondta Alexander Otto, a Lebendige Stadt Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A díjátadó ünnepségre 2017. szeptember 27-én, szerdán este került sor, Hamburg monumentális új koncertpalotájában, az Elbphilharmonie-ban (Elbai Filharmóniában), mintegy 2.000 vendég jelenlétében. A zsűritagok között szerepelt Gunther Adler (a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára), a fődíjasok méltatója, Olivia Jones (travesztita sztár), Kaspar Kraemer (építész és a zsűri elnöke), Lutz Lienenkämper (Észak-Rajna-Vesztfália pénzügyminisztere) és Henriette Reker (Köln főpolgármestere).
1989-ben Iserlohn a magyarországi Nyíregyháza városával testvérvárosi kapcsolatot kötött. A fő hangsúly a kulturális cseréken volt. Az EU 2004-es bővítése után a városi partnerséget kiterjesztették a lengyelországi Chorzów városra is. A három város közötti partnerséget jelenleg nemcsak intenzív cserék jellemzik, hanem az EU-projektek sikeres végrehajtása is. 2007-ben, Iserlohn kezdeményezésére egy közös konferencia keretében elhatározták, hogy közös projekteket alakítanak ki. Ezt követően számos uniós projektet hajtottak végre. Ezekközé tartoznak a fiatalok számára szervezett workshopok, a konferenciák a nők egyenjogúságáért, és az inklúzióról/ befogadásról szóló konferenciasorozatok. Sok önkéntes kiveszi a részét a kölcsönös diákcserék, valamint a sport- és kulturális projektek területén. A szoros együttműködés további új kapcsolatokat teremt, amelyeket az önkormányzatok közötti hálózatok és az önkéntes bizottságok működtetnek.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22