Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy október 31-ig jelenthetik be a jövő évre vonatkozó egyszerűsített foglalkoztatás iránti szándékukat, ezáltal tervezhetőbbé téve az átjárást a közfoglalkoztatás és az idénymunka között. Kérünk mindenkit, hogy tegye meg az adatbejelentést, hogy ezzel a támogatottsággal lehessen folytatni a tárgyalásokat a közmunka és a mezőgazdasági idénymunka – alkalmi munka közötti, a gazdálkodókat sújtó anomáliák leépítése, és a szabályozás módosítása érdekében.

A közfoglalkoztatási törvény szerinti egyszerűsített foglalkoztatás jövő évre vonatkozó szándékának bejelentésére október 31-ig van mód. Ez azt a célt szolgálja, hogy a következő évre a Belügyminisztérium és az állami foglalkoztatási szerv az idénymunkával érintett időszakokban úgy tervezhesse meg a közfoglalkoztatási programok létszámait, hogy megfelelő számú aktív státuszú álláskereső állhasson a munkáltatók rendelkezésére. Különösen nagy figyelmet igényel a közfoglalkoztatási programok szervezésénél, hogy a mezőgazdasági idénymunkák idején a közfoglalkoztatási programok keretében alkalmazott munkavállalók számára a közfoglalkoztatás és az idénymunka között biztosított legyen a rugalmasabb átjárás.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kormányzattal közös álláspontja, hogy a közfoglalkoztatási programok és a helyi idénymunkák közt megfelelő összhangnak kell lennie, ami biztosítja a mezőgazdasági munkák időbeni elvégzését. Ehhez azonban a gazdálkodók aktív közreműködésére is szükség van. A jövő évre tervezett egyszerűsített foglalkoztatás október 31-ig esedékes bejelentéséhez még nem kell napra és főre pontosan megadni az igényt, elegendő, ha – a termesztett növényi kultúra vegetációs jellemzőinek és a korábbi évek időjárási tapasztalatainak figyelembevételével – jelzik a munkáltatók a lehetséges munkaerőigényüket. A bejelentést az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (illetve fővárosi kerületi) hivataloknál lehet megtenni.

Fontos tudni, hogy az előzetes bejelentés nem jár foglalkoztatási kötelezettséggel. Az október 31-ig előzetesen bejelentett igénylésben egy tervezett számot kell leadni, ami nem jelenti azt, hogy kötelezően ki is kell a járási hivatalnak közvetítenie az álláskeresőket, hanem csak egy várható keretet megadni a jobb tervezhetőség érdekében. A munkáltatóknak lehetőségük van arra is, hogy a tényleges egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaerőigényüket közvetlenül annak felmerülése előtt (amikor már előre pontosan látják, hány főre van szükségük) az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (illetve fővárosi kerületi) hivatalok számára bejelentsék. A NAK a kormányzattal közösen dolgozik a szabályrendszer gyakorlati igényekhez és a változó munkaerő-piaci helyzethez alakításán is.

Fontos, hogy  minden érintett jelezze igényét a Kormányhivatal felé, mert a 2012. óta folyó egyeztetések során a BM válasza minden NAK-os módosító felvetéssel szemben, hogy mivel nem volt eddig igénybejelentés, így a felvetés nem is a valós állapotok alapján történik, valamint hogy ezek szerint nem sok gazdálkodót érint a probléma.

A bejelentés érdekében a mellékelt táblázatot szükséges egy átlag év termelési és betakarítási ciklusai szerint kitöteni, ún. “embernap”-ra átszámolt adatokkal.
A bejelentőben pl. több fajtából álló ültetvényszerkezet esetén, ha nem folyamatos az átlag évben a szüret, akkor ezt a kihagyást érzékeltetve vezessék fel a gazdálkodók az igényt:
pl. 1. érő almafajta esetében 10 ha-ra számítva 5 ember 10 nap (=embernap)- ez egy sorban 2. érő almafajta esetében 2 ha-ra számítva 3 ember 5 napra (=embernap) – stb.
dohány: ültetéshez szükséges igény, majd 1. törés, majd külön második stb. törések idejét megsaccolva…
Az adatlap mellé 2-3 mondatos szabad megfogalmazású kérelmet kell még készíteni, és így együtt eljuttatni a Járási Hivatal foglalkoztatási hatósághoz. Ugyanakkor előzetes tájékoztatásként érdemes lenne eljuttatni másolatban a helyi polgármestereknek is.
Az adatbejelentéseket november 30-ig összesítve juttatja el a Kormányhivatal az illetékes Miniszter részére.

Az adatmegadás tájékoztató jellegű, annak paramétereitől el lehet majd térni a valós gazdálkodói évben. Ismételten hangsúlyozzuk, hogy nem jár foglalkoztatási kötelezettséggel sem.
Ezért még egyszer kérünk mindenkit, hogy tegye meg az adatbejelentést, hogy ezzel a támogatottsággal lehessen folytatni a tárgyalásokat a közmunka és a mezőgazdasági idénymunka – alkalmi munka közötti, a gazdálkodókat sújtó anomáliák leépítése, és a szabályozás módosítása érdekében.

Az igénybejelentéssel kapcsolatos segítségnyújtás és információ kérés érdekében  keressék A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársait.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22