Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Mint ahogyan portálunk oknyomozó cikkében elsőként bemutatásra került: a túrricsei polgármester  a közmunkások munkabérét nem készpénzben, hanem olyan vásárlási utalványban kapták meg, amit csak a „polgármester boltjában” lehetett levásárolni.

A botrány 2016 decemberében tört ki, amikor a közmunkaprogramban tengődők megelégelték, hogy nem jutnak készpénzhez. A helyiek elmondása szerint a település szociális szövetkezeti boltjában olyan mértékű adósságot halmoztak fel a közmunkások, ami kezelhetetlenné vált.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalhoz először 2016 novemberében érkezett bejelentés. Az  ellenőrzésen a bejelentett visszásságok nem nyertek igazolást, igaz ekkor még nem vizsgálták a kifizetések mikéntjét, mivel arról csak 2017 februárjában tett bejelentést egy magánszemély a Nemzeti Adó és Vámigazgatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezeténél. Az emiatt következő vizsgálatot végül a Foglakoztatási Főosztály folytatta le. A felügyelők február 16-án próbálkoztak előre be nem jelentett vizsgálattal, ám a polgármester betegsége és a bejelentő magatartása következtében nem tudták lefolytatni, így a tényleges vizsgálatra február 22-én került sor. 44 közfoglalkoztatottat hallgattak meg és a kifizetési bizonylatokat is megnézték.

Noha a polgármester azt állítja, hogy az önkormányzat is tulajdonos a szociális szövetkezetben, ez a nyilvántartásból nem derül ki. Az önkormányzatnak semmi köze a 2013 augusztusában magánszemélyek által alapított Megújulás Szociális Szövetkezethez. A szövetkezet az önkormányzattól 20 évre béreli az egykori iskolaépületet. Az külön érdekes lehet azonban, ha a bérbeadó és a bérbevevő aláírása ugyanaz a személy: Garda Endre polgármester a szövetkezet vezetője is egyben.

Végül egy magánszemély feljelentése alapján  nyomozást rendeltek el hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt aminek következtében Túrricse polgármesterét gyanúsítottként hallgatták ki hivatali visszaélés gyanújával.

A polgármester a gyanúsítás ellen panasszal élt  és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség 2017. augusztus 28. napján a panasznak helyt adott. Erre tekintettel jelenleg az ügynek nincs gyanúsítottja.

Ugyanakkor a nyomozás tovább folyik más bűncselekmények gyanújával így többek közt  egy  illegális szemétlerakó miatt ahol kizárólag, jól beazonosíthatóan a Megújulás Szociális Szövetkezet kommunális hulladéka volt mintegy 300-400 négyzetméteres területen, az egykori rekultivált szemétlerakó területén.

Az ügyben 2017. március 13-án a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntette miatt.

Fotó: keletfoto.hu

1 comments

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22