Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Bár a Debreceni Törvényszék jogerős befejezésre készült ma a Cz.R. (lengyel állampolgár) által okozott, három halálos áldozatot követelő baleset ügyében, a nyilvános ülést halasztani kellett.

A kirendelt fordítóiroda tolmácsa ugyanis – a szabályos idézés ellenére – nem jelent meg a bíróságon, majd az iroda által később küldött másik tolmácsról kiderült, hogy a jogi és a műszaki nyelvet nem ismeri kellőképpen. Közreműködését, felkészültségét a tárgyaláson jelen lévő lengyel konzul és a védő is kritikával illette. Miután az anyanyelv használata garanciális alapjog, amennyiben ez nem teljesül, nem lehet folytatni az eljárást. A következő tárgyalásra a törvényszék új tolmácsról gondoskodik: 2017. december 4-én a védelem által indítványozott tolmács lesz majd jelen, aki felkészülése érdekében addig minden szükséges iratot megkap, többek között a Berettyóújfalui Járásbíróság korábbi ítéletét magyarul és lengyelül is.
A Debreceni Törvényszék tanácsa a mára kirendelt fordítóirodát a maximális, 200 ezer forint rendbírsággal sújtotta, mert a mostani fennakadás a tárgyalás elhúzódását eredményezte. A szankcióra a Büntetőeljárási Törvény alapján van lehetőség.

 

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk:  A Berettyóújfalui Járásbíróság 2017. május 23-án 3 év fogházbüntetésre ítélte azt a lengyel kamionsofőrt, akinek a járművéről elszabadult pótkerék három ember halálát okozta a 47-es számú főúton, 2016. februárjában. A bíróság a vádlottat kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek és 5 évre a járművezetéstől is eltiltotta. Cz. R.-nek a 4 és félmilliós bűnügyi költségből 1,9 millió forintot is ki kell fizetnie, a fennmaradó rész – a 2,4 milliós tolmácsdíjjal – az állam terhén marad. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott részbeni felmentésért, a védő enyhítésért fellebbezett.

A bíróság által elfogadott tényállás szerint a vádlott 2016. február 27-én a lengyelországi Torunból indult útnak, 13 tonna áruval Romániába, Bukarestbe. Az általa vezetett pótkocsis szerelvényt kollégája egy hasonlóval követte. A második kamion azonban Debrecenben lemaradt, így a vádlott a városból kiérve megállt egy autóbuszöbölben. Várakozás közben körbejárta a járművet és észrevette, hogy mozog a pótkocsi jobb hátsó tengelyén lévő dupla kerék külső kereke. Mivel már besötétedett, Cz. R. úgy döntött, meghúzza a kerékrögzítő csavarokat, majd egy megvilágított helyen alaposabban megvizsgálja. Egy derecskei benzinkútnál állt meg és éppen hozzálátott a pótkocsi jobb hátsó pótkerekének leszereléséhez, amikor megérkezett a kollégája. A szerelést jórészt a vádlott végezte, társa csak kisebb részfeladatokat hajtott végre. A szerelés után folytatták útjukat a 47-esen. Negyedórával és nagyjából 12 kilométerrel később a pótkocsi jobb hátsó dupla kereke levált a tengelyről. A külső kerék jobbra, a szántóföldre gurult, a belső kerék viszont belevágódott egy szemből érkező autóba. A sofőr fékezés közben átment a másik sávba és nekiütközött a második lengyel járműnek. Az autó vezetője és két utasa a helyszínen életét vesztette. Az autó negyedik utasa súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, amelyek maradandó fogyatékosságot okoztak.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22