Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Különleges neveket választottak a Nyíregyházi Állatpark nagymacska gondozói, a 4 hónapos párduc ikreknek. A hím az Assim ( jelentése nagyszerű ) míg a nőstény, az Azar (jelentése: tűz) perzsa nevet kapta – tájékoztatta portálunkat Révészné Petró Zsuzsa.


A kölykökre rendkívül büszkék a park dolgozói, hiszen az utódok apja is Nyíregyházán látott napvilágot 2014-ben. A szaporulat azért is örvendetes, mert ezekből az állatokból mindösszesen 1000-1200 egyed él belőle a természetben, így a zárt tartási körülmények
közötti szaporítás létfontosságú az alfaj számára.

A Nyíregyházi Állatpark 2009-ben csatlakozott a perzsa párduc tenyésztési programhoz, s a faj koordinátora a tavalyi esztendőben helyezett ki a 3 éves tenyészhím mellé egy Németországban született nőstényt. A két állat frigyéből 105 napnyi vemhesség után született meg nyáron az ikerpár. A 4 hónapos kis leopárdok roham tempóban növekednek. 3 hónapos korukig szoptak, s már áttértek a húsból álló takarmányra. A leopárdokra jellemző módon a kölyköket a nőstény egyedül neveli, akik egy-másfél évesen hagyják majd el anyjukat.

A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) a leopárd – más néven párduc – legnagyobb termetű ( 50-80 kg ), s legritkább alfaja. Megjelenésére jellemző a világos bunda, viszonylag kisméretű foltokkal. A Közel-Kelet lakója, Örményország, Törökország, Azerbajdzsán, Grúzia, Üzbegisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Afganisztán területén is megtalálható.
Szigetszerűen megmaradt populációi hegyvidéki erdőkben, félsivatagokban és füves sztyeppéken egyaránt előfordulnak. Természetes élőhelyének csúcsragadozója, elsősorban közepes termetű patásokat zsákmányol, de nem veti meg a kis testű emlősöket és a madarakat sem.

Sajnos a szabad természetben élő állománya erősen megfogyatkozott, elsősorban az orvvadászat és természetesen élőhelyeinek csökkenése miatt, illetve komoly problémát jelent, hogy előfordulási területükön nincs megfelelő mennyiségű prédaállat, valamint hogy ezek a területek (pl. Irán, Afganisztán) állandó katonai konfliktusok helyszínei. Ezért a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett kategóriába sorolta az
alfajt.

A világ állatkertjeiben alig 100 egyed él, s az utódokkal együtt, immár 4 egyed tekinthető meg Nyíregyházán.