Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A balliberális szimpatizánsok már jó ideje egy újabb összefogásban látják a Fidesz legyőzésének esélyét, de úgy tűnik, a jobbikosok is kezdik elveszteni a reményt, mivel már ők is hajlanak arra, hogy bárkivel összefognának. Gyurcsány Ferenc pedig olyan az ellenzéknek, mint az Eiffel-torony a francia filmekben: képtelenség nem látni az összes ablakból – írja a 24.hu

Eredményesen halad a kormány démonizálása a Jobbikban, mert a Republikon legújabb felmérése szerint a párt szavazóinak fele együttműködne már a baloldallal is, sőt

majdnem 40 százalékuk Gyurcsány Ferencet is szükségesnek tartja a kormányváltáshoz.

Ugyanakkor még a baloldalon sem tudja a bal kéz, hogy mit csinál a jobb. Kedden Kovács László a DK-val kötött megállapodásról beszélt a Kossuth Rádióban, miszerint a két párt felosztotta egymás közt a 106 választókörzetet. Mesterházy Attila viszont azt mondta a 24.hu-nak, hogy az MSZP a körzetek 60:40 százalék arányú felosztását javasolta, de a DK még nem válaszolt, ugyanakkor szerinte is közel lehet a megállapodás. Eközben Gréczy Zsolt is elismerte a tárgyalások tényét a Zoom.hu-nak, de ő is azt mondta, hogy még nem állapodtak meg, mivel a megbeszéléseken az Együtt és a Párbeszéd is részt vesz.

A pártok tehát folytatják azt a nemes hagyományt, hogy politizálás helyett egymás elviselésének képességét tesztelgetik önmagukon, ráadásul mindig mindegyik mást mond az összefogásról. A választóik négyötöde eközben valamiféle ellenzéki összefogást vár, így nem csoda, ha csalódottak. 41 százalékuk ugyanakkor közös listát szeretne, míg 39 százalékuk csak a választókerületek felosztását. El kell ismerni ilyen kiegyenlített arányok mellett a baloldali pártok dolga sem könnyű, hiszen fogós kérdés, hogy az emberek 41 vagy 39 százalékának érdemesebb-e inkább megfelelni öt hónappal a választások előtt. A Jobbik-szavazók 40 százaléka támogatja a választókerületek felosztását, hogy mindenütt csak egy ellenzéki jelölt legyen, 22 százalékuk közös listát óhajt. A Republikon októberi felmérése azt mutatja, hogy a választók 23 százaléka balliberális, míg 13 százalékuk jobbikos kormányra vágyik, ami összeadva sincs 40 százalék, amennyien a jelenlegi kormánnyal újráztatnának.

Gyurcsány még mindig megkerülhetetlen

Fontos persze, hogy az összefogás kivel jelent összefogást. A balliberális szavazók egyharmada venné be a buliba a Jobbikot is, az egykori radikális nemzeti párt támogatói jóval engedékenyebbek, 49 százalékuk összefogna azokkal a baloldali pártokkal is, amelyekkel szemben a párt meghatározta önmagát az indulásakor. A minden párt önálló indulását jelentő változat támogatottsága a jobbikosok körében 24 százalék, míg a baloldal nem bízik ennyire magában, ott csak 13 százalék.

A DK elnöke több, mint tíz éve az ország egyik legnépszerűtlenebb politikusa, az általa vezetett tábor azonban sokaknak jól jönne. Emiatt a balliberális szimpatizánsok 72 százaléka szerint Gyurcsány nélkül nincs kormányváltás, de már a jobbikosokat is kezdik erre kondicionálni:

a párt szavazóinak 38 százaléka már a korábbi nemezisükkel is összefogna kényszerűségből.

Forrás: 24.hu

Fotó: keletfoto.hu

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22