Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

 Az idény legkacagtatóbb aktuális bohózatát adja elő az Apolló-mozi szerda csütörtöki előadásaiban a cím alatt. A kitűnő filmújdonság alcíme Esküvőről a kaszárnyába! s ez már magában foglalja az egész tragikomédia cselekményét – Nyírvidék. 1917. november 8.

A műsor másik szenzációja:, az Amarant című fantasztikus történet 4 felvonásban a leghíresebb magyar és dán filmművészek művészi előadásában.

A Tagliamentón mindenütt átkeltünk

A főhadiszállásról jelenük: Az olasz csapatok teljes visszavonulásban vannak  Piave felé. Az üldözés tervszerűen folyik. Osztrák-magyar hegyi csapatok átkaroló mozdulattal Tolmezzotól délnyugatra több ezer olaszt megadásra kényszerítettek.

A vezérkar főnöke.

A sajtóhadiszállásról jelentik este: Hadműveleteink a Tagliamentótól nyugatra és a Dolomitokban sikeresen haladnak előre.

A  Wolff-ügynökség jelenti: Az angolok reggeli támadásai a nap folyamán harcokra vezettek Sveghelinél az ellenséges támadás eredménytelenül és veszteségteljesen összeomlott. Keleten semmi különös. A Tagliamentót az egész fronton átléptük. Az ellenség üldözését folytatjuk.

Genfből jelentik, hogy az első francia segítő csapatok megérkeztek Bresceiába. Svájci körökben azt hiszik, hogy az olaszok kénytelenek lesznek föláldozni Velencét, Páduát, és Vicenzát. Ez előkelő olasz katonai körök véleménye szerint annál fontosabb, mert így a szövetségesek szabad kezet nyernek egy nagy ellenoffenzíva előkészítésére.

A munkástanács és a kormány harca

Pétervárról jelentik, hogy a munkástanács és a kormány között a legkomolyabb harc tört ki. Ennek az előzménye a következő: A munkástanács tagjai megjelentek a vezérkarnál és azt követelték,  hogy a vezérkar csak a munkástanács láttamozása után bocsáthasson ki mindenféle parancsot. Ebbe a vezérkar nem ment bele, mire a munkástanács megszakította az érintkezést a vezérkarral és táviratokat küldött szét a csapatokhoz, hogy csak azokat a parancsokat teljesítsék, amelyeket a munkástanács láttamozott. A kormány a munkástanács eme táviratait semmisnek jelentette ki, mire a munkástanács kijelentette, hogy ellenszegül a kormánynak. A munkástanács gyülekezőhelyein gépfegyverekkel és csapatokkal vétette magát körül és ma az a helyzet, hogy a munkástanács és kormány között harc van kitörőben. Pétervárról  jelentik, hogy Kerenszki az előzetes parlament ülésén kijelentette, hogy a bolsevikiek polgárháborút  szítanak, hogy a kormányt megbuktassák. A legfontosabb kérdés az, mondotta Kerenszki, hogy az előzetes parlament hajlandó-e támogatni a kormányt.

Nyugalom  Péterváron

Londonból jelentik. A Central Nevs pétervári távirata szerint november negyedike Péterváron nyugodtan telt el, csak néhány kisebb összeütközés volt, amelynél katonák és munkások a levegőbe lőttek. A kormány messzemenő intézkedéseket lett, hogy a bolsevikiek akcióját megelőzze. Azt a kísérletei, hogy Milyukov házát kifosszák, a katonák megakadályozták.

Japán  megegyezett az Unióval

Pekingbői táviratozzák a Reuter-ügynökségnek: Az amerikai japán követ közölte külügyminiszterével, hogy november 2-án megegyezést irt alá Lansinggal. amelyben az  Egyesült Államok elismerik Japán külön érdekeit Kínában és Japán újból elismeri a nyílt ajtók alapelvét.

A királyi pár az olasz fronton

A Magyar Távirati Iroda jelenti, hogy a királyné a királlyal a délnyugati harctérre érkezeti, hogy megjelenjék hőseink körében. A királyné megérkezése után nyomban megkezdte a kórházak látogatását.

Németország átalakulása

Stockholmból táviratozzák, hogy a Dagens Nyheter jelenti: Németországban véglegesen és visszavonhatatlanul megtörtént az autokrata államból a parlamenti kormányzási rendszerre való átmenetei. A Svenska Dagbladed Hertling grófot az első parlamentáris kancellárnak mondja.

A román fronton nem harcolnak az oroszok

Pétervárról jelentik, hogy a munkástanács osztályülésén a romániai frontról érkezett küldöttség bejelentette, hogy az egész frontszakasz túlfáradt ahhoz, hogy tovább harcoljon. Ezért az azonnal való békekötést követelik. Ha ez nem lesz meg, azonnal elhagyják a lövészárkokat. Lőni már most is vonakodnak, néhány hét múlva pedig egész határozottan leteszik a fegyvert és kihirdetik a békét.

A Fekete-tengeri hajóraj  ukrán lobogó alatt

Pétervárról jelentik, hogy az egész Feketetengeri hajóraj ukránnak jelentette ki magát és kitűzte az ukrán lobogót.

Odesszából táviratozzák, hogy Theodosiában a katonák között komoly zavargások törtek ki és kihirdették az ostromállapotot.

Franciaországból visszahívják az orosz ezredeket

Pétervárról jelentik: A munkástanács katonai osztálya elhatározta, hogy a Franciaországban levő orosz ezredek azon ital visszaszállítandók Oroszországba.

Királyi elismerés egy apának. Auspitz Herman nyíregyházi lakosnak hat fia és két veje küzd a különböző harctereken. A király, akinek a kabinetiroda útján tudomására hozták ezt, tegnap száz koronát küldött a derék apának.

Hősi halál. Szadai Zábrátzky Imre ezredes, a 2. huszár ezred parancsnoka a harctéren szerzett betegség következtében Budapesten hősi halált halt. Temetése tegnap ment végbe a fővárosban nagy részvét mellett.

Szünet a tőzsdén. Budapesti munkatársunk táviratozza, hogy a tőzsdén tegnap végbement botrányos események miatt hétfőig szünetet rendeltek el a tőzsdén.

Talált lisztkönyv. Egy a Kiss Károly üzletébe érvényes 2435 számú lisztes könyvet találtak és behozták kiadóhivatalunkba, ahol a könyvet igazolt tulajdonosa átveheti.

A Diadal-Mozgó szerda, csütörtöki műsorának újdonságai: «Az aranysziv» c. három felvonásos dráma, melynek főszerepét Emilie Sannon a közönség kimondott kedvence alakítja, továbbá a Nászút közköltségen» című négy felvonásos kacagtató vígjáték-attrakció.

Világhírű művésznő Erua Moréna mutatkozik be az idei szezonban először a Városi Színház Mozgó szerda—csütörtöki előadásain az «Ikernővérek» című 4 részes drámában. Kettős szerepet játszik oly bámulatos ügyességgel s igazi művészettel, hogy csodálni fogjuk őt. Egyik szerepében mint komoly nőt látjuk, másikban mint kicsapongó leányt, ki rózsás színben látja az életet. Az eseménydús cselekmény, s a gyönyörű felvételek teszik lebilincselővé mai szenzációs műsorunkat. A színház fűtve van. Kellemes meleg. Tiszta levegő.

Az orosz foglyok orgazdája. Özvegy Magyar Józsefné nyíregyházi lakos orgazdaság bűntettével vádolva állott a nyíregyházi törvényszék előtt. Magyarné ellen az volt a vád, hogy többféle élelmiszert, amelyet Kohn Ármin nagykállói lakostól a nála dolgozó orosz foglyok elloptak, a tolvaj oroszoktól megvásárolt, dacára annak hogy tudta, hogy az oroszok azokat a tárgyakat lopták. A bíróság bűnösnek mondotta ki Magyar Józsefnél és egy heti fogházra ítélte.

A pletykázó szülésznő bűnhődése. Majoros Mihályné napkori lakos és Lekli Mária napkori községi szülésznő régibb idő óta haragos viszonyban éltek egymással, amit az idézeti elő, hogy a szülésznő örökösen pletykált Majorosnéra, ez pedig viszont a szülésznőről kiabált el minden rosszat. Ez év tavaszán a napkori országúton szembetalálkozott a két haragos és szóváltásba elegyedtek. A szóváltásnak az lett a vége, hogy Majorosné a nála lévő fejszével és egy az útszélről fölkapott doronggal úgy agyba-főbe verte a szülésznőt, hogy az hónapokig nyomta a találkozás után az ágyat, sőt még azután is sokáig beteg volt, mert a verekedés közben a karja is eltörött. A szülésznő följelentésére a királyi ügyészség súlyos testi sértés büntette címén emelt vádat Majorosné el len, akinek a bűnügyében a tárgyalást most folytatták le. A bíróság Majorosnét bűnösnek mondotta ki súlyos testi sértés vétségében és két havi fogházra ítélte a harcias asszonyt, egyben kötelezte, hogy a szülésznőnek négyszáz korona kártérítést fizessen.

Betörő cukorkaárus. Kellemetlen meglepetés érte hosszúnapkor Würdiger Mártonná kótaji utcai lakost. Mikor délután, a templomból hazament, lakását feltörve találta, szekrényéből pedig egy száz koronás bankó, azonkívül nagyobb mennyiségű aprópénz hiányzott. Azonnal a rendőrségre sietett, ahonnan Gönczy János detektív indította meg a nyomozást.  Gönczy megállapította, hogy a lopást a Würdígernével egy házban lakó Mordebei Márton cukorkaárus követte el, akinél a bűnjelek egy részétmeg is találták.  Mortlehei ellen a királyi ügyészség lopás büntető címén emelt vádat és a tegnap megtartott tárgyaláson Mordehei tagadott, a bíróság épen ezért elrendelte a bizonyítás kiegészítését és a nyomozást folytató rendőri közegek megidézését.

Kép: egykor.hu

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22