Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A hagyományoknak megfelelően a Sóstói Múzeumfalu évadzáró rendezvénye a Márton-napi vigasság lesz, amelyet 2017. november 11-én, szombaton rendeznek meg.

Mivel a jeles naphoz megyénkben nem kapcsolódnak népszokások, ezért a kulinária kerül főszerepbe: az egykori földesúri járandóság, a felhizlalt liba és a belőle készült különféle ételek, amelyek bőséges kínálatával várják vendégeiket.

S mivel Márton napján már iható az újbor, ezért a jó zsíros ételek mellé ez is az ünnepi asztalra fog kerülni.

A szakácsművészet mellett a közönség szórakoztatásáról táncos és színházi produkciók gondoskodnak. „Tündérborsó, csillagkapu” címmel a nyíregyházi Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézményének „Így tedd rá!” tánccsoportja egy moldvai mulatságba invitálja a nagyérdeműt, ezt a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium növendékeinek néptáncbemutatója fogja követni. A debreceni Kuckó Művésztanya vásári komédiája az idősebbek, míg a Ládafia Bábszínház előadása pedig az ifjabb generációk figyelmére számít.


Délután a faluközpontban álló református templomban istentiszteletet tartanak, hálát adva az őszi betakarításért, különösen a szőlőért és a belőle készült újborért.
Ezúttal is megrendezik a libaszépségversenyt, melynek első helyezettjét finom takarmány, gazdáját vagy gazdasszonyát pedig értékes nyeremény várja.
A német nyelvterületről terjedő szokást követve – a sötétedést várva – meggyújtják a falu lámpását. Az eseményhez a látogatók is csatlakozhatnak saját kezűleg festett lámpásaikkal, melyeket kézműves foglalkozás keretében készíthetnek el az ügyes kezű látogatók, akik belekóstolhatnak a „libahímelésbe” is.
A csarodai paplak meleg cserépkályhája mellett a kisebb gyerekek a mesék varázslatos világába kalandozhatnak. S amíg a kicsik tengerit morzsolnak és meséket hallgatnak, a nagyobbak a tiszadobi lakóház duruzsoló kemencéje mellett kipróbálhatják a csuhézást, a kóróduda készítését, illetve a lúdtollas betűvetést.

A rendezvényen köszöntőt mond dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere. A programot megnyitja dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Videó: Kölcsey Televízió

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22