Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az európai uniós biztosok között sincs egyetértés arról, hogy vissza lehet-e tartani az uniós forrásokat egy tagállamtól, ha az sérti a jogállamiságot – mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke, miniszterelnök-jelöltje az M1 aktuális csatornának nyilatkozva, miután szerdán Brüsszelben tárgyalt Vera Jourovával, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztosával.

“Azt detektáltam, hogy a biztosok között sincsen egyetértés azzal kapcsolatban, hogy az uniós források visszatartása lehetséges-e vagy sem, ha jogállamiságot sért egy adott ország. Én azt gondolom, hogy nem is ebből a szempontból, hanem a saját jól felfogott érdekünkből kell tudnunk jogállamot építeni Magyarországon” – mondta Szél Bernadett a megbeszélés után.
A cseh uniós biztos október 31-én, egy Helsinkiben rendezett konferencián az Eurologus blog beszámolója szerint ismét felvetette, hogy jobban fel kellene használni az uniós támogatásokat a jogállamiság fenntartására. Szerinte meg kellene fontolni, hogy erősebb összefüggést hozzanak létre a jogállamiság és a kohéziós alapok folyósítása között.

Azoknak az országoknak, amelyeknél kételyek merülnek fel a jogállamiságról, szigorúbb vizsgálatra és ellenőrzésre kellene számítaniuk.

Vera Jourová úgy vélte: az utóbbi években igazán próbára tették a jogállamiságot az EU-ban, különösen az jelent gondot, hogy már

“rendszerszintű fenyegetésekről beszélünk, nem elszigetelt incidensekről”.

Külön kiemelte Lengyelországot és Magyarországot. Előbbire aggodalommal tekint a bírák körüli viták miatt, Magyarországról pedig azt mondta:

“már több éve nehéz párbeszédet folytatunk, a legutóbbi esetek közt van az egyetemi törvények és a civil szervezetek támogatása”.

Közölte azt is: a folyamatban lévő, 2020 utáni többéves költségvetésről szóló tárgyalásokon szeretné előterjeszteni a kohéziós alapokra és a jogállamiságra vonatkozó elképzelését.

Kép: Index.hu

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22