Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A kormány egyetért a TIT Budapesti Planetárium épülete felújításának szükségességével, és ennek előkészítésére 50 millió forintot biztosít – jelent meg a Magyar Közlönyben. A rekonstrukciót 2018. augusztus 31-ig kell előkészítenie a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnak – olvasható a Népszavában.

Májusban került napvilágra a hír, hogy a negyven évvel ezelőtt megnyitott intézményt életveszélyes állapota miatt bezárják, és a kormány keresi a megoldást egyrészt az állagmegóvás, másrészt a tulajdonviszonyok rendezésének lehetőségét, ugyanis a Planetárium az állam, a fővárosi és a X. kerületi önkormányzat közös tulajdona. Júniusban bezárt az intézmény, júliusban pedig 96 forintot kaptak a szükséges életveszély-elhárító intézkedésekre.

„A Népligetben lévő Planetárium az 1920-as években kifejlesztett technológiával működik. Akkoriban a Zeiss Universal olyan projektorral állt elő, amely teljesen élethű csillagos égboltot tud vetíteni. Ez sokat fejlődött az idők során, de Planetáriumban dolgozó kollégák és az én meggyőződésem is az, hogy a leghitelesebb égboltot ma is a régi, hagyományos optikai projektorok adják. Olyan effekteket ugyan nem tud prezentálni, mint amilyeneket a digitálisak, de az égbolt-élmény sokkal jobb” – reagált a Népszava megkeresésre a Planetárium elavultságát és jelentőségét felvető kérdésére Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára májusban.

Forrás: Népszava

Kép: Népszava

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22