Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

„Nem az a fontos, hogy minden kérdésben már az elején egyetértsünk, hanem hogy egyet nem értéseink ellenére is együtt akarjunk működni” – mondta pénteken az Európai Unió és Magyarország kapcsolatáról Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa Kecskeméten. Az eseményről a baon.hu számolt be.

Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa, volt közigazgatási és igazságügyi, külgazdasági és külügyminiszter volt a vendége pénteken Kecskeméten a Párbeszéd a polgárokkal elnevezésű rendezvénynek. Az Európa jövőjéről szóló vitasorozatot az Európai Bizottság hazai képviselete és a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pontja szervezte, és a megyei könyvtár adott neki otthont. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntője után Navracsics Tibor szólalt föl röviden, majd a közönség kérdéseire válaszolt.

Az uniós biztos szerint manapság különösen fontos Európa jövőjéről, sőt jelenéről is beszélni, még akkor is, ha rengeteg éles vitát kiváltó téma akad.

Azt figyeltem meg, hogy sokszor Magyarországon úgy beszélünk Európáról, mintha külpolitika lenne, mintha mi magyarok nem Európa részei lennénk, és egy külső hatalommal folytatunk veszekedést.

Márpedig Magyarország Európa alapvető része. Magunkat kis országnak szoktuk tekinteni, de közepes ország vagyunk, meghatározó erővel az oktatás, a kultúra, és még a tegnapi (csütörtöki) eredményt is figyelembe véve a sport területén is – mondta Navracsics Tibor

a biztos szerint a gazdasági mutatókat tekintve is „jól helytállunk, erőn felül teljesítünk, de nem Európa nélkül, és nem Európa ellenében”. Hozzátette: „pontosan annyira vagyunk európaiak, amennyire akarjuk”.

Nem az a fontos, hogy minden kérdésben már az elején egyetértsünk, hanem hogy egyet nem értéseink ellenére is együtt akarjunk működni – jelentette ki az unió és Magyarország kapcsolatáról.

A legalapvetőbb cél szerinte a béke, amelyet a második világháborút követően az európai integráció teremtett meg, de érték a munkavállalók szabad mozgása, a viszonylagos jólét vagy például az Erasmus-program.

Az Európai Bizottságot Navracsics Tibor egy „szupernagykoalíciónak” titulálta, amelyben a különböző tagállamok által delegált, eltérő nemzetiségű és így különböző kulturális háttérrel rendelkező, ráadásul más-más pártokba tartozó biztosoknak úgy kell együtt dolgozniuk, hogy alapvetően máshogy gondolkodnak, de a közös cél miatt a pártpolitikai szempontokat muszáj háttérbe szorítaniuk.

Szerinte egyébként a magyaroknak kissé kevésbé kellene érzékenynek lenniük az unióval való vitákban. Mint mondta, a kötelezettségszegési eljárások tekintetében a középmezőnyben vagyunk, nem kirívóan sok a hazánk ellen indult ilyen ügy.

Európa jövője szempontjából a legégetőbb problémának az oktatást nevezte Navracsics Tibor, már csak azért is, mert 10-15 év múlva a jelenlegi pedagógusok fele nyugdíjba megy, az utánpótlás pedig kevés.

Forrás: baon.hu

Fotó: baon.hu

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22