Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Mint ismert, a 2014. évi országgyűlési választás a korábbiakhoz képest új lebonyolítási és finanszírozási rendszerben zajlott. Az Országgyűlés 2013-ban új törvényt alkotott a választási eljárásról, valamint az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről, amely jól körülhatárolható ellenőrzési feladatokat fogalmazott meg az Állami Számvevőszéknek.

Az ellenőrzési lehetőségek bővülésének is köszönhetően az ÁSZ több törvénytelenséget, szabálytalanságot is feltárt, elsősorban a kérelemre ellenőrzött, mandátumot nem szerzett pártok esetében. Az ÁSZ számos feljelentést tett az ellenőrzési megállapításai alapján, illetve a törvényben meghatározott együttműködési kötelezettség elmulasztása miatt. Az érintett jelölőszervezetek a választások során nem érték el az egy százalékos támogatottságot – írják közleményükben.

Az ÁSZ hatósági értesítéseivel kapcsolatban hangsúlyozzák, hogy a számvevőszék nem hatóság, az ellenőrzési megállapításokkal összefüggésben nem rendelkezik sem nyomozati jogkörrel, sem közvetlen szankcionálási lehetőséggel, csupán kezdeményezheti a jogkövetkezmények érvényesítésére vonatkozó eljárást.

Az ÁSZ által feltárt szabálytalanságok esetleges jogkövetkezményeinek megítélése és érvényesítése minden esetben az adott ügyekben illetékes hatóságok hatásköre.

Az ÁSZ az Országgyűlés és a jogalkotók figyelmét is felhívta a tapasztalt szabálytalanságokra, hiányosságokra. Ezek a figyelemfelhívások hasznosulhatnak abban a törvénymódosításban, amelyről várhatóan kedden szavaz az Országgyűlés. A módosítás értelmében – az egyéni jelöltekhez hasonlóan –

a jelölőszervezetek számára is az állami támogatásra vonatkozó visszafizetési kötelezettséget írnak elő abban az esetben, ha a választásokon nem érik el az egy százalékos támogatottságot. Emellett az állami támogatás visszafizetésének felelősségét is pontosan szabályozzák.

A törvénymódosítás arra is kitér, hogy az Állami Számvevőszéknek azon pártokat kell hivatalból ellenőriznie a választás után egy éven belül, amelyek legalább egyszázalékos eredményt értek el. Így az ÁSZ a választáson mandátumot szerzett jelölőszervezetek ellenőrzésén túl ezen jelölőszervezetek ellenőrzését is elvégzi majd, a vonatkozó törvényi előírások szerint.

Forrás: 24.hu

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22