Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Mi is beszámoltunk róla: egy lopáson ért elkövető lehetőséget kapott arra, hogy rendezze a mintegy 400 ezer forintos kárt a sértett részére. Amennyiben hat hónapon belül rendezi a kárt, mentesül tettének jogkövetkezményeitől.

Dr. Szilágyi Lászlótól  a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ügyészség szóvivőjétől  eljárással kapcsolatos megyei adatokra kérdeztünk rá.

Ezek szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 221 esetben az ügyészek elutasították a gyanúsítottak, illetve a sértettek közvetítői eljárás iránti kérelmét.

Ugyanakkor 285 ügyben az ügyész a kérelemnek helyt adott. 194 esetben volt eredményes a közvetítés, azaz az ügyész ennyi ügyben megszüntette az eljárást. Ugyanakkor 43 esetben vádat emelt az ügyész, mert nem született megállapodás a felek között a közvetítői eljárásban, vagy ha született is megállapodás, az végül eredménytelenűl zárult.

Az adatokban való eltérés azzal magyarázható, hogy a statisztikai adatok a 2016. évre vonatkoznak, így nem veszik figyelembe azokat az eljárásokat, amelyek az év utolsó napján még folyamatban voltak. Ez abból ered, hogy a közvetítői eljárásra utalás esetén maximum hat hónapra függesztheti fel az ügyész az eljárást abból a célból, hogy a gyanúsított és a sértett egymással megállapodjanak.

Nem csak anyagi kár miatt lehet közvetítői eljárást elrendelni – tájékoztatott dr. Szilágyi László.

nem csak anyagi kár bekövetkezése esetén lehet közvetítői eljárást elrendelni  illetve eredményesen lefolytatni, mert gyakran előfordul, hogy a sértett csupán annyit kér, hogy a gyanúsított kérjen tőle bocsánatot a közvetítői eljárásban, vagy arra is van példa, hogy a sértett pénzbeli kártérítésen kívül egyéb szolgáltatást vár el a gyanúsítottól – fogalmazott a sajtószóvivő.

például az egyik ügyben azt kérte a sértett, hogy a gyanúsított javíttassa meg a közlekedési balesetben megrongálódott kerékpárját; olyan is volt, amikor graffitiző gyanúsítottól azt kérte a sértett, hogy a falfirkát tüntesse el – tette hozzá dr. Szilágyi László.

A közvetítői eljárás szabályait a Be. 221/A. §-a tartalmazza, amit kiegészít a Btk. 29. §-a, ami a tevékeny megbánásról, mint büntethetőséget megszüntető okról szól.

A közvetítői eljárást  élet, testiépség és az egészség elleni, az emberi szabadság elleni, az emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni, a közlekedési, a vagyon elleni, a szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmények esetében lehet alkalmazni.

Büntetési időkorlátja, hogy Öt évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmény esetén alkalmazható.

A gyanúsított és a sértett együttes hozzájárulása szükséges.

A büntetőeljárásban csak egyszer lehet alkalmazni (nincs arra lehetőség, hogy a gyanúsított a nyomozás során engedélyezett eredménytelen közvetítés után a bírósági eljárásban újra lehetőséget kapjon közvetítésre),

a gyanúsított beismerő vallomása szükséges,

a gyanúsított vállalja és legyen képes a bűncselekménnyel okozott sérelmet a sértett által elfogadott módon és mértékben jóvátenni,

kellő visszatartó hatása legyen a gyanúsítottra a közvetítői eljárásnak,

Karbantartóként dolgozott a sértett baromfitelepén az a férfi, aki pár hónap alatt több mint 400.000,- forint értékű oltóanyagot tulajdonított el.

 

 

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22