Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Alig van olyan szakpolitikai kérdés, amelyben nincs egyetértés az ellenzéki oldalon, együtt kell működni, újabb rendszerváltásra van szükség – hangoztatták a Demokratikus Koalíció, a Magyar Liberális Párt, az MSZP, a Modern Magyarország Mozgalom és a Párbeszéd vezetői, képviselői a Közös Ország Mozgalom által szervezett választási nagygyűlésen szombaton, Budapesten.

A Változást és Igazságot 2018-ban című rendezvényen az ellenzéki politikusok azt követően fejtették ki véleményüket, hogy előttük civil képviselők és aktivisták beszéltek többek között a választási rendszerről, a sajtószabadságról, az oktatásról, az egészségügyről, a lakhatási viszonyokról és a jogállamiságról.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke hangoztatta: a különféle pártok programjai, beleértve az MSZP-ét is, “pokolian közel vannak egymáshoz”, és ahhoz, amit a civilek, illetve az aktivisták szorgalmaznak. Akövetkező hetekben az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd meg fog állapodni – jelentette ki a DK elnöke. Utána azt kell kérdezni a többiektől, akik ezen az egyezményen kívül maradtak, hogy “akartok-e, tudtok-e csatlakozni” – tette hozzá.

A legfontosabb célnak Gyurcsány Ferenc azt nevezte, hogy 2018 tavaszán törjék meg a jelenlegi kormánypárt legyőzhetetlenségének a mítoszát, így lehet egy parlamentünk, ahol senkinek sincs többsége, majd egy újabb választást, amelyen legyőznék a Fideszt.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke azt hangoztatta: az együttműködés volt az, ami a kádári rendszernek is véget vetett. Szerinte most ugyanott tart az ország, mint a rendszerváltás előtt, “amikor a politika a hatalom szolgálólányának tekintette a jogot, amin nap mint nap erőszakot tett”. “A lényegi kérdésekben, vagyis abban, hogy vissza kell térni a szabadsághoz, a méltósághoz és a jogállamisághoz, egyetértünk” – vélekedett Fodor Gábor.

Gőgös Zoltán
Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese felszólal a Közös Ország Mozgalom választási nagygyűlésén Budapesten, a Gödör Klubban 2017. november 18-án. MTI Fotó: Mónus Márton

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese kijelentette, rajtuk nem fog múlni, hogy kormány és rendszerváltás legyen. A magyar nép vezetőre vágyik, állítsuk elé azt a jelöltet, aki képes Orbán Viktor kihívójává válni – szorgalmazta Gőgös Zoltán. Ebben segítsenek a civilek, a pártoktól ilyen javaslat nem fog érkezni – tette hozzá. A szocialista politikus szerint abba kell hagyni a sok céltalan egyeztetést és széles tömegek megnyerésére kell fókuszálni.
Kajdi József, a Modern Magyarország Mozgalom elnökségi tagja megjegyezte, hogy pártjuk is tárgyal a csatlakozásról, és reméli, hogy a liberálisok is tagjai lesznek a megállapodásnak. A magát jobboldali-konzervatívnak nevező párt elnökségének a tagja annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az egyéni körzetekben a legesélyesebbre lehessen szavazni.
Legyen 106 igaz ember, aki a helyiek szemében hiteles, ez a kormányváltás receptje! – mondta Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke. Az első lépésnek Karácsony Gergely azt nevezte, hogy Magyarországot

“meg kell szabadítani álnok kormányától”.

Ehhez szerinte meg kell érteni, miért fordultak el az emberek a politikától, miért hagyja magát “megvesztegetni a társadalom politikai szélhámosok által”.

A Momentum és az LMP távol maradásáról szólva Karácsony Gergely megjegyezte:

“ez arra hívja fel a figyelmünket, hogy még mélyebbre kell ásnunk, ha az emberek bizalmát vissza kívánjuk szerezni”.

 

Fotó: Barakonyi Szabolcs/Index

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22