Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Genfből táviratozzák, hogy a Matin szerint Kerenszki afölötti bánatában, hogy Oroszországban a bolseviki párt kerekedett fölül, öngyilkosságot követett el – Nyírvidék. 1917. november 20.

Stockholmból táviratozzák, hogy a finn köztársaság kikiáltása küszöbön áll. A finn lakosság általános fölkelése minden pillanatban várható.

A Reuter-ügynökség jelenti Pétervárról: A maximálisták pénteken megszállották Gacsinát, Kerenszki vezérkarát letartóztatták és elrendelték Kerenszki elfogását. Az ellenségeskedéseket szombaton beszüntették. Moszkvában megállapodást írtak alá, amely szerint Kerenszki fehér gárdája leteszi a fegyvert. A közjóléti bizottságot föloszlatták. A maximálisták a szociálista kormányba való belépésüket többek között ahhoz a föltételhez kötötték, hogy megillesse Őket a pétervári és moszkvai helyőrségek fölötti ellenőrzés. Neratov ex-külügyminisztert, aki a szövetségesekkel kötött szerződéseket elrejtette, eddig nem találják. A maximálisták elrendelték a letartóztatását, valamint az említett okmányok fölkutatását.

A Daily News jelenti Moszkvából, hogy ott teljes anarchia van.

Stockholmból táviratozzák, hogy Edetrom kereskedelmi igazgató Pétervárról odaérkezve elbeszélte, hogy a Nevszki Prospekten lefolyt állítólagos véres harcokból mit sem látott, noha gyakran sétált ott. Minden utcasarkon fölfegyverzett bolseviki munkások cirkálnak. A bolsevikiek a téli palota elfoglalásakor rendkívül kegyetlenül viselkedtek, de egyébként a bolsevikiek mesterien értenek a rend fönntartásához. Megvárták, míg a járókelők az utcáról házaikba menekültek és csak azután kezdték meg a  lövöldözést. A távíró és telefon a bolsevikiek kezében van. Az élelmiszerbehozatal kielégítő. Szakadatlan érkeznek bolseviki csapatok Pétervárra. Az állami hivatalnokok sztrájkja még tart.

Clemenceau a háború folytatása mellett

Parisból jelentik, hogy a Humanité írja: Clemenceau háborús kiáltványon dolgozik, amelyben a háború végsőkig való folytatása mellett tör pálcát, egyben bejelenti benne, hogy a békebarátok agitációit kíméletlenül el fogja nyomni.

Zavargások a francia városokban

Madridból szikratáviratozzák Az Estnek, hogy Franciaország lakossága a központi hatalmak olaszországi előhaladása miatt igen nyugtalankodik. Az olasz vereségek fölötte deprimálják a franciákat, több francia városban komoly zavargás: volt.

Tengeri csata Helgoland előtt

Londonból táviratozzák, hogy az angol admiralitás jelenti: Könnyű tengeri haderőink a flandriai partok előtt harcba keveredtek egy ellenséges flottával, később az ellenség könnyű cirkáló raját Helgolandtól harminc kilométerre kergettük, ahol az ellenséges cirkálók az aknamezők védelmét vették igénybe, mire az angol flotta is visszavonult. Egy ellenséges cirkálót égni láttunk, egy másik erősen megrongálódott, mivel a hátsó része mélyen a vízbe merült, egy ellenséges aknakutató pedig elsüllyedt.

Véres béketüntetés Svájcban

Zürichből jelentik, hogy a szociálisták ott szombaton este nagy béketüntetést rendeztek, amely később zavargássá fajult. A katonaság és a rendőrség kivonult és a tömeg közé lőtt. Nyolc ember meghalt, 17 megsebesült. Sok embert letartóztattak.

Jaffát elfoglalták az angolok

Londonból táviratozzák, hogy a Reuter ügynökség jelenti: Angol lovasság elfoglalta Jaffát.

Hivatalos jelentések

A főhadiszállásról jelentik:

Az Asiagotól északkeletre fekvő területen megkísérelte az ellenség, hogy az utóbbi napokban kezünkre jutott magaslati állásokat erős ellentámadásokkal visszaszerezze. Vitéz csapataink elkeseredett kézitusában megtartották kemény harc árán elfoglalt vonalaikat. A szövetségesek a Brenta és a Piave között több magaslati állást rohammal elfoglaltak. A Piave alsó folyásánál váltakozó erejű az ágyúharc. A repülők tevékenysége tegnap különösen élénk volt. Arrighi tiszthelyettes a tizennyolcadik ellenséges repülőgépet lőtte le. Egyébként sehol sem történt lényeges esemény.

Gyertya bejelentés. A debreceni kereskedelmi és iparkamara ezúton értesíti kerülete érdekeltségét, hogy a magyar szent korona országainak területén lévő gyertyakészleteket be kell jelenteni. Bejelentés alá esik a bejelentésre kötelezettek birtokában akár álló, akár saját, akár idegen helyiségben őrzött minden gyertyakészlet, a viasz és ceresingyertyák kivételével, tekintet nélkül a gyertyának belföldi vagy külföldi eredetére.

A sóstói úton kifosztják a villákat. A legutolsó napokban a rendőrségre több följelentés érkezett, hogy a sóstói úti villákban betörök jártak, akik a villák egy részét kifosztották. Gönczy János detektív kiment a villasorba és megállapította, hogy Hoffmann Emil, Murányi László dr., Májerszky Béla és Varga János villájában betörök jártak és a villákat ki is fosztották, több villában pedig azért nem járt eredménnyel a betörők látogatása, mert a villa tulajdonosa már hetek előtt beköltözött a városba. A rendőrség nagyszabású nyomozást indított a betörők után.

A kitagadott három felvonásos Nordisk drámát hétfőn és kedden mutatja be a Diadal Mozgó. Ezen sors-dráma, amely a „Nordisk” ízig-vérig igazi művésznője, Agnes Andressen és Hugo Bruuno főszereplésével meglepetése a modern kinematográfiának. Ezt követi „Utazás a házasság felé” három felvonásos „Nordisk” vígjáték, Rita Clermont főszereplésével, aki bályos egyéniségével és igazi művészetével emelkedett a legnagyobbak közzé.

A Társaság e heti száma címlapján a király életmentőjének arcképét hozza. Képben és írásban emlékezik meg a lap Rákosi Jenő jubileumáról s szenzációs felvételéket hoz az olasz harctérről. Törökné, Kovács Hermina „Darazsak” címmel hosszabb elbeszélést kezd, Tóth László és Keleti Kornél cikkein kívül verset Szép Ernő irt a lapba. A változatos Társaság rovatban folytatódik az új főispánok bemutatása életrajzban s arcképpel. A Társaság előfizetési ára negyedévre 7 K. Mutatványszámot kívánatra ingyen küld a kiadóhivatal, Budapest, IV. Reáltanoda utca 18.

Fotó: Archives Snark/Photo12

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22