Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Mégsem lesz lehetőség fellebbezésre a november 14-én elfogadott adóigazgatási rendtartásra vonatkozó törvényjavaslat értelmében – figyelmeztetnek a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda szakértői.

Az ügyvédi iroda közleményében ismerteti: a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által augusztusban társadalmi vitára bocsátott tervezethez képest az elfogadott törvényjavaslat további olyan módosításokat is tartalmaz, amelyek megerősítik a bírósági jogviták rövidítésére, a bírósági működés hatékonyságának fokozására vonatkozó jogalkotói szándékot.

Bajusz Dániel, az ügyvédi iroda szenior menedzsere szerint a korábbi tervekhez képest jelentős változás, hogy mégsem vezetik be a fellebbezés intézményét az adóperek során.

A korábbi gyakorlat is megváltozik ugyanakkor, mivel január elsejétől, az elsőfokú ítéletet követően már csak meghatározott esetekben lehet a Kúriához fordulni, amely mérlegelheti, hogy befogadja-e a kérelmet. A szakértő szerint ebben a tekintetben egyértelműen tovább szűkülnek az adózók jogorvoslati lehetőségei az adóperekben, az új szabályozások még tudatosabb készülést és kockázatkezelést igényelnek majd a vállatoktól.
További fontos döntés, hogy a késedelmi pótlék mértéke nem emelkedik jövő év január elsejétől, változatlanul a jegybanki alapkamat kétszeresét kell befizetniük az érintett vállalatoknak. A törvényjavaslat szerint a késedelmi pótlék a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékére változott volna 2018. január 1-jétől, ami a jelenlegi kamatmérték mellett több mint háromszoros növekedés lett volna, de ez a változtatás szintén kikerült a parlamenti vitára bocsátott tervezetből.
Változott a korábbi változathoz képest a maximális adóbírság nagysága is. A társadalmi vitára bocsátott törvényjavaslatban még az adóhiány 100 százaléka volt az adóbírság kirívó jogszabálysértések esetén. Az elfogadott törvény viszont nem változtatott a 200 százalékos mértéken, ugyanakkor több elkövetési magatartás esetére irányozza elő.
Séra Gergely, az ügyvédi iroda menedzsere kiemelte, hogy a január elsejétől hatályba lépő feltételes adóbírság kedvezmény könnyebbséget jelenthet a nem túl esélyes adóviták korai és költséghatékony lezárására.

Ennek lényege: ha az adózó lemond az adóellenőrzés megállapításairól hozott határozat elleni fellebbezéséről, és az esedékességig megfizeti az előírt adókülönbözetet, mentesül a kiszabott adóbírság 50 százalékának megfizetése alól.

A januártól várható változások közül az ügyvédi iroda egyebek között kiemeli, hogy egy évben maximalizálják az adóellenőrzések hosszát, valamint megszűnik a fokozott adóhatósági felügyelet és adószám-felfüggesztés, de azonnal töröltethetik az adószámot, például kézbesíthetetlen hivatalos irat miatt. Kérni lehet az önellenőrzési pótlék elengedését, bejelenthető az önellenőrzési szándék.
További változás, hogy amennyiben az adóhatóság szakértőt vesz igénybe az adóellenőrzés során, akkor a most elfogadott törvény az adózó számára nem nyújt lehetőséget másik szakértő kirendelésére a peres szakasz során. Szűkülnek a védekezés keretei, az új jogszabályok szerint januártól az adózó bizonyos kivételektől eltekintve sem a fellebbezés során, sem a bírósági eljárásban nem hivatkozhat új tényekre, nem mutathat be új bizonyítékot.

Fotó: Infoszféra

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22