Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Szabolcsvármegye egyetlen nagyszabású gyártelepén, a nyírbátori Bóni-gyártelepen tegnap este óta hatalmas tüz pusztít, amely az első órákban elhamvadással fenyegette az egész gyártelepet és csak hosszú és fáradságos munka után sikerült a tüzet egy épületre koncentrálni. A kár azonban így is óriási, félmillió korona felé jár, sokkal nagyobb azonban az a pusztulás, ami anyagban történt és aminek az elvesztése ma szinte pótolhatatlan kárt jelent – Nyírvidék. 1917. November 22.

A tűz tegnap este hat ónkor tört ki a magszáritó telepen, amelyben mintegy 25 -30 vasúti kocsirakománynak megfelelő mennyiségű napraforgómag száradt. A hatalmas, emeletes épület pillanatok alatt lángban állott és a lángok a nagymennyiségű napraforgómagban kitűnő tápláló anyagra leltek. A sötét estében borzalmasan világította meg a hatalmas lángoszlop a gyártelepet és a gyártelep személvzetének, a község tűzoltóságának, valamint a tüz oltásához kivonult lakosságnak az volt az első föladata, hogy megakadályozza, nehogy a többi épületre is átterjedjen a láng. Legelsőnek a szárító teleppel kapcsolatos hántolótól igyekeztek elszigetelni a tüzet és ez fáradtságos munkával sikerült is.

A tűz azonban ekkor még nem volt megfékezve, sőt ekkor kezdett igazán égni a napraforgómag. Este tíz óra felé a magszáritó emeletei beomlottak és a raktárban levő mintegy 25—30 vaggon napraforgómag mint valami égö folyam, leomlott a száritóhelyiség földszintjére és a gyár udvarára, ahol még ma délben is hatalmas lánggal égett.

A tűzről, amelynek a keletkezési oka is meretlen, azonnal értesítették a nyíregyházi tűzoltóságot, amelytől segítséget kértek. A nyíregyházi tűzoltó egyesületnek azonban magának is oly kevés embere van, hogy abból egyet sem nélkülözhet, éppen ezért nem tudott segítséget küldeni  Nyírbátorba. Helyettük egy 46 huszárbői álló katonai osztagot vezényeltek ki, akik úgy a tűz oltásában, mint a rend föntartásában derekasan kivették a részüket. A tüz oltásánál különösen kitüntették magukat Vas Ferenc gyári munkás és Geszti János közös tüzérkatona, akik nagy önfeláldozással első sorban rohantak a tűzhöz és igyekeztek azt elfojtani.

A tűz előreláthatólag még két, vagy három napig fog égni, mivel a napraforgómag a legnehezebben oltható anyag és a tüz oltóinak megfelelő készülekek sem állanak rendelkezésükre. A gyár többi részében természetesen semmi kár nem esett és az egész gyártelepen zavartalanul folyik a munka. A kár megközelíti a félmillió koronát.

 

Az olaszok összelövik saját falvaikat

A főhadiszállásról jelentik ma délután :

Olasz harctér: A Piave alsó folyásánál az olasz tüzérség tervszerűen összelövi a keleti parton fekvő olasz községeket. Egyéb jelenteni való nincs.

A vezérkar főnöke.

A sajtóhadiszállásról jelentik : A szövetségesek frontja egyre jobban eltolódik a Piavetől nyugatra a völgy kijárata felé. |Asiagotól északkeletre Monte mellett megerősített magaslatért elkeseredett harcok folynak.

Luganóból jelentik, hogy az olaszok teljesen kiürítették Trevizot.

A cseh brigád elfoglalta Kievet

Amsterdamból táviratozzák, hogy a Daily Mayl jelenti: A cseh hadifoglyokból és a cseh szökevényekből álló cseh brigád és cseh hadtestek a régi kormányhoz pártoltak és elfoglalták Kievet, ahol most ők az urak. Kaledin tábornok kozákjai élén elfoglalta Charkovot és Viaznát. Moszkva ellen 20000 emberből álló sereg nyomul előre és a város előtt nagy ütközet várható.

Stockholmból táviratozzák Az Estnek, hogy az orosz diplomáciai körökből az a hír szivárgott ki, hogy az orosz hivatalos békekötés már nincs messze. A bolsevikiek uralmát egész Oroszországban kezdik elismerni.

Koppenhágából jelentik: Haparandába érkezeit utasok beszélik, hogy Péterváron az a hír van elterjedve, hogy Kerenszki Pskovban helyzete fölötti kétségbeesésében valóban agyonlőtte magát. Az antant követeknek Pétervárról való elutazása küszöbön áll.

Stockholmból jelentik, hogy pétervári hirek megcáfolják a pogromról szóló híreszteléseket és azt közlik, hogy úgy Péterváron, mint Moszkvában nyugalom van. A fronton  levő csapatok többsége a munkástanács mellett van.

Zavargások Svájcban

Zürichből jelentik, hogy ott a rendőrség nagy összeesküvést fedezett föl és rengeteg robbanóanyagot talált, emellyel az egész várost föl lehetett volna robbantani.

Zürichből jelentik, hogy a szakszervezetek és a szociálista pártok a katonaság visszahívását követelik, különben azonnal kimondják az általános sztrájkot.

Portugáliában kitört a forradalom

Madridból szikratávirat jelenti, hogy Portugáliában kitört a forradalom. Hír szerint Lisszabonban utcai harcok folynak.

 

Karácsonyi vásár. A szociális missziótársulat nyíregyházi szervezete Mikecz Dezsőné elnöklete alatt december hó 8-án és 9-én karácsonyi vásárt rendez, melynek tiszta jövedelmét a szegény gyermekek felruházására szánta.  A vásár a Korona nagytermében lesz tombolával s teával összekötve. Ízléses és olcsó karácsonyi ajándékok és karácsonyfa díszekről a nagyszámú rendezőség gondoskodik.

Elfogták a villák betörőit. Megírtuk a napokban, hogy a, sóstói úton levő villákban betörők jártak, akik mintegy féltucat villát kifosztottak. Csordás Ferenc és Györke Ignác detektívek hosszas nyomozás után elfogták a betörőket, akiknek a vezére Zelenyánszkí József katonaszökevény volt. Kívüle még két fiatalkorú vett részt e betörésekben.  A betörők a vallatás során beismerték, hogy Hoffmann Emil dr., Murányi László dr., Varga János, Gábor Jenő, Májerszky Béla és Kriskó Bohus bányaigazgató villájában jártak és a legtöbb helyről gyümölcsöt és háztartásbeli tárgyakat vittek el, amelyeknek legnagyobb részét Steiner Gézáné és Beermann Sámuelné kereskedőknek adták el. A rendőrség a nyomozást tovább folytatja, mivel azt hiszi, hogy még több bűn is terheli a betörők lelkét.

Betörő járt a városházán. Tegnap éjszaka betörő járt a városházán. A betörő nem a házipénztárt kereste, sem a városi adóhivatal kincseire nem vágyott, hanem a minden pénznél értékesebb kenyérjegyeket kereste és meg is találta. A vakmerő betörő álkulccsal fölnyitotta a nagyterem ajtaját és ugyancsak álkulccsal behatolt a kenyérjegyeket tartalmazó szekrénybe, ahonnan 51 darab kenyérjegyet ellopott. A rendőrség erélyes nyomozást indított a vakmerő tolvaj után, akinek már nyomában is van.

Tolvaj cseléd. A rendőrség elfogta Hajduk Mária cselédet, aki Kovách Ernőnétől, ahol alkalmazásban állott, mintegy ötszáz korona értékű holmit ellopott. A tolvaj cseléd ellen megindították az eljárást.

Bűntanya a szalmakazalban. A vasúti állomáson, a raktárépületek végében, ahol az átvonuló katonaság számára az egyik épületben konyhát rendeztek be, egy hatalmas szalmakazal van. A rendőrség a napokban fölfedezte, hogy a szalmakazalban egy nagy banda tanyázik, amely csavargókból és állásnélküli cselédekből áll. Ez a banda a szalmakazalban teljesen berendezkedett, a nappalt a kazalban töltötték, éjszaka pedig különféle gyanús utakra indultak el. Az elmúlt éjszaka Gönczy János detektív, Marasuk Péter polgári rendőr és Mester Ferenc rendőr razziát tartottak az állomáson és a szalmakazalban tanyázó bandát is meglepték. A kazalban három állásnélküli cselédet, több orosz foglyot, és egy csavargót találtak, akik ellen megindították az eljárást.

Mia May „Az ördög árnyékában” Brunó Decarlival feledhetetlen művészi alakítást nyújt. Mia May különben is csak szenzációkkal jön. Finom arcéle, nemes gesztusa, ruhakompoziciói egytől egyig világsikerre predesztinálják. Egy szuggesztív erejű hegedűművész nagyszerű megrajzolójával méltó partnereként mutatkozik be Brunó Decarli, szintén rendkívüli tehetség, s még nagyon sokat fogunk nevével találkozni. „Az ördög árnyéka” a múlt hetekben Budapesten keltett óriási feltűnést s méltán lett az idei évad egyik legkimagaslóbb művészi szenzációja. A bemutatási jogot a Városi Szinház Mozgó szerezte meg s itt színre kerül szerdán és csütörtökön délután és esti előadásokban.

Kép: A Régi Nyírbátor – blogger

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22