Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

November 25-én (szombaton) az ELTE Állam- és Jogtudományi Karától (Budapest V., Egyetem tér 1-3.) indul és a Kossuth térre, a Parlament elé érkezik a „16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen” elnevezésű globális kampány budapesti figyelemfelhívó és megemlékező felvonulása.

A felvonulást megelőző kampánynyitó esemény 14 órakor kezdődik a Kar Aula Magna termében, ahol a szervezők beszédeit az elmúlt 12 hónap alatt párkapcsolati/családon belüli erőszak során megölt nőkről való megemlékezés követi. A kampány egyéb magyarországi eseményeiről a 16 Akciónap honlapján ( http://16akcionap.org/ ) és Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/16akcionap ) található információ.

1991 óta szerte a világon november 25. és december 10. között kerül megrendezésre a 16 Akciónap nevű kampány. Az esemény határdátumai nagy jelentőséggel bírnak: november 25. a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja, míg december 10. az emberi jogok világnapja. A számos civilszervezet, intézmény és magánszemély csatlakozásával és részvételével szervezett eseménysorozat a nők elleni erőszak minden formájával szembeni fellépés és zéró tolerancia fontosságát hangsúlyozza. A 16 Akciónap rávilágít arra, hogy a nők és lányok elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, mely többek között az áldozatok életét, emberi méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát sérti és veszélyezteti.

Magyarországon milliós nagyságrendű azon nők száma, akiknek a nők elleni erőszak fogalma a megtapasztalt napi valóságot jelenti. Az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA) reprezentatív kutatásának magyar adatai szerint a 15 éves koruk óta a fizikai és/vagy szexuális erőszak valamely formájának áldozatává vált 18–74 év közötti nők aránya 28%. A partnerük által fizikai és/vagy szexuális erőszakot elszenvedett nők aránya 21% ebben a korosztályban. A 18–74 év közötti magyar nők 42%-a ellen követtek el szexuális zaklatást, 9%-a ellen pedig szexuális erőszakot 15 éves kora óta. Ezen túlmenően a megkérdezett magyar nők 27%-a számolt be arról, hogy 15 éves kora előtt felnőtt elkövetőtől fizikai, lelki vagy szexuális erőszakot szenvedett el. (További információ a jelenség elterjedtségéről a www.nokjoga.hu honlapon található.)

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22