Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Állatkínzás bűntette miatt nem jogerősen négy-négy hónap fogházbüntetésre ítélt a Nyíregyházi Járásbíróság szerdán egy nagycserkeszi férfit és nőt, akik túl szoros zsinórral kötötték meg kutyájukat, amivel végül az állat halálát okozták.

A bíróság végzése szerint az egymással élettársi kapcsolatban élő, négy gyermeket nevelő vádlottak leghamarabb büntetésük kétharmad részének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadlábra.
Az ítéletet a vádlottak távollétében hozta meg a bíróság, mert a legutóbbi, szeptemberi tárgyaláson atrocitások érték őket a bíróság épületén kívül, és ezért engedélyezték távollétüket.
A tényállás szerint a család a keverék kutyát kölyökkora, 2015 áprilisa óta tartotta házuk udvarában. Az állatnak nem volt egyedi azonosítója és oltási igazolványa, állatorvosi ellátást nem kapott és a ház udvarán elhelyezett, aljzat nélküli, oldalára fektetett fém hordóban lakott.

A vádlottak egyike úgy kötött zsinórt a kutya nyakára, hogy az már a felhelyezéskor is túl szoros volt. A zsinór kétéves koráig volt a kutya nyakán folyamatosan, és a nyakmozgató izmokat a nyak mindkét oldalán teljesen elvágta.

A kötél miatt a kutya feje a többszörösére dagadt, az állapotáról egy ismeretlen bejelentő értesítette a mezőőrt, majd az önkormányzatot. Április 11-én, a rendőri intézkedés időpontjában a kutya nyakán már csak egy körülbelül fél centi vastag szövet takarta az állat nyelőcsövét, légcsövét és az artériáit, lényegében ez a bőrdarab tartotta a fejét. Az igazságügyi állatorvos-szakértő szerint a nyakon lévő szoros zsinór miatt a vénás pangás az egész fejre kiterjedő ödémát okozott.
A családtól a kutyát az Állatbarát Alapítvány és az állatvédők mentették ki, de a gondos állatorvosi ápolás ellenére néhány héttel később elpusztult.
A szerdai ítélethozatalon állatvédő szervezetek több aktivistája is részt vett. Az indoklásban a bíróság kifejtette, a kutya rossz állapota egyértelmű volt bárki számára, aki látta az állatot. A lesoványodott, bűzös, fájdalmai miatt folyamatosan szenvedő állatot először letagadta az elsőrendű vádlott, majd mégis elismerte, hogy van egy kutyája, de azt mondta, hogy már nem érdemes beoltatni, mert úgyis el fog pusztulni.

A vádlottak tudtak arról, hogy milyen állapotban van a kutya, de nem tettek semmit, gyakorlatilag hagyták volna elpusztulni – hangsúlyozta az indoklásban az elsőfokú bíróság.
A tárgyaláson az Állatbarát Alapítvány polgárjogi igényt is bejelentett.
Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész és a védő egyaránt három nap gondolkodási időt kért.

Fotó: keletfoto.hu

További képek itt 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22