Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Betlehemes lengyel vándorkiállítás nyitja meg kapuit a nyíregyházi Jósa András Múzeumban pénteken.

A lengyel néprajzi múzeumból válogatott kiállítás Nyíregyháza testvérvárosából, Rzeszów-ból érkezik a szabolcsi megyeszékhelyre, ahol főként különböző betlehemeket tekinthetnek meg az érdeklődők – hangzott el az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.

A tárlaton olyan karácsonyi díszek is ki lesznek állítva, amelyeket a lengyel kézművesek közösen készítenek a helyi gyerekekkel. Az érdeklődők megismerhetik például az úgynevezett krakkói betlehemet, amelyet lengyelül szopkának, azaz jászolnak hívnak. Ennek elkészítése Lengyelországban az adventi előkészületek része: a faragott betlehemes makettek hagyománya egészen a 13. századba nyúlik vissza és a feljegyzések szerint középkori Krakkóban készítették az első ilyen műremeket. A karácsonyi időszakban minden templomban lehet találni betlehemest, de a lengyel szopkaépítés különleges termékeit, a jellegzetes, csúcsos templomot formázó faszerkezetek legszebbjei ma is Krakkóban láthatóak:

a lengyel város piacterén minden évben versenyeket tartanak, ahol a Mária-templom mására készült, nem ritkán több méter magas szerkezetek építői versengenek a legszebb alkotásnak járó díjért.

A nyíregyházi múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásokkal egyaránt készül erre a kiállításra, a városháza előtti Kossuth téren felállított kuckóban a gyerekek elsajátíthatják az ünnepi kiegészítők készítésének minden rejtélyét. A kiállítást január 15-ig látogatható a nyírségi nagyvárosban.
Pénteken tartják meg a Jósa András Múzeum napját is: Kelet-Magyarország legrégibb közművelődési és tudományos intézménye az 1868. december 1-jén alakult és 1918 őszétől viseli az alapító Jósa András, Szabolcs vármegye egykori tisztifőorvosa nevét. Az eseményen többek közt koszorúzással és előadásokkal emlékeznek meg a 150 éves intézmény történetéről.

Fotó: Fakt

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22