Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Bonyodalmak egy paragrafus miatt

A merev paragrafusokhoz való ragaszkodás nagyon furcsa és fölötte bosszantó helyzetet teremtett Nyíregyházán, ahol az a helyzet áll elő, hogy miniszteri rendelkezés alapján el kell zárni esetleg a Szinház-utcát a szabad forgalom elől és a villamos lámpák oszlopainak eltávolításával sötétbe borítják ezt az igazán rendes utcát. Történik pedig ez mind azért, mert a város maga is elég szűkkeblű, de a vezetőség sem volt elég körültekintő akkor, amikor ennek a miniszteri rendeletnek az alapját képező képviselőtestületi határozatot provokálta – Nyírvidék. 1917. december 8.

Tudni kell ebben a dologban, hogy a Színház-utcának a telke özv. Tahy Miksáné tulajdona. Tahyné már régebben azt kérte a várostól, hogy a tulajdonát képező és 550 négyszögöl utcatestet sajátítsa ki a város. A tanács akkor arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Szinház-utca megnyitására nem is kérték meg az engedélyt és  így az utcának nem is tekinthető A törvényhatósági bizottság ahová másodfokon való elbírálás végett került az ügy, visszaküldték a városhoz avval, hogy a tanács nem volt jogosult a határozatra, csak a képviselőtestület. A város közgyűlése szintén arra az álláspontra helyezkedett, hogy engedély nélkül nyitották meg az utcát és így sem a kisajátításhoz, sem a közvilágításhoz annak az utcának joga nincs. Ugyanígy ment keresztül a törvényhatóságban és most harmadfokon a miniszter is döntött, elfogadván a város álláspontját.

A miniszter döntése a napokban érkezett le a városhoz, amely a miniszteri döntés és a meglévő szabályok alapján most elrendelni kénytelen, hogy a Színház utcáról az utca- és házszámjelző táblákat távolítsák el, vigyék el onnan a villamos oszlopokat és mivel mindenki a maga telkét a város belterületén körülkeríteni köteles, a Színház-utca pedig magántelek, el fogják zárni az utcatestet kapuval.

Ennek a képtelen helyzetnek azonban nem szabad megtörténnie és minden fórum tegyen meg mindent, hogy megakadályozza a város visszafejlődését. Elvégre az, hogy elmulasztották annak idején megkérni az utcanyitásra az engedélyt, erre az abszurdumra nem lehet ok, hiszen a város, ha a szabályokhoz olyan nagyon ragaszkodik, akkor a hibát már avval követte el, amikor már régen meg nem akadályozta az utca megnyitását és annak idejében nem érvényesítette egy megnyitott utcára a telkek körülkerítésére vonatkozó rendelkezést. De ha akkor nem volt kifogás ellene, ma már, amikor azon az utcán egész csomó ház épült és amikor az ott lakók a maguk pénzén útburkolást csináltak, lehetetlenség megszüntetni egy utcát, amelyre egyébként a közforgalomnak is nagy szüksége van.

Ha ezt a kérdést mindenütt okosan és jóakarattal kezelik, akkor el lehet kerülni azt a képtelenséget, hogy a paragrafusokon való lovaglással megszüntessenek egy utcát.

 

A nyírbátori rablógyilkost 15 évi fegyházra ítélték

Esküdtszéki főtárgyalás

Annak a páratlan kegyetlensége végrehajtott bűnténynek, melynek ez évi július hó 1-én Mitics Juon Nyírbátorba internált szerb állampolgár áldozatául esett, tegnap volt az esküdtszéki főtárgyalása.

E jogi szempontból is igen érdekes bűnügy tárgyát az képezte, hogy Mitics Juon internált szerbet július hó 2-án a nyírbátori vasúti állomás közelében levő tarlóföld egyik félreeső helyén átvágott torokkal s fején több sebből vérezve, holtan találták s teteme két gabonakévével volt  lefedve. A hullától pár lépésnyi távolságban egy pénzes zacskó hevert s félkör alakban mintegy 4-500 koronányi 1, 2 és 5 koronás váltópénz volt a földön szétszórva. A hullán lévő kabát és mellény szét volt gombolva, úgy, hogy az azt felfedező is mindjárt gondolhatta, hogy a tettes áldozata mellényének belső zsebében is kutathatott, onnan pénzt vehetett ki, szóval rablógyilkosság esete forog fenn.

A nyomozás az ezzel teljesen összhangzásban lévő főtárgyalás adataival bizonyítást nyert, hogy az elhalt Mitics Juon 1917. július 1-én délután 2-3 óra között egyik internált társával Szinjakovics Pál orosz állampolgárral sétálni mentek a nyírbátori vasúti állomás közelébe. Estére egyikük sem tért vissza. Másnap Mitics Juon holttestét felfedezték, Szinjakovics Pált ellenben csak 6- 7 nap múlva találták fel Debrecenben s olt nyomban őrizetbe is helyezték.

Elfogatásakor 210 K készpénzt, s több új ruhaneműi találtak nála. Megállapította a nyomozás, hogy eltűnése napján viseli ruháját eladta, újakat vásárolt  és ezenkívül még különböző ruhaneműnek bevásárlására mintegy 220 K-t elköltött.

A vádlott úgy a nyomozat, mint a főtárgyaláson tagadta bűnösségét s előadta, hogy ő a jelzett napon délután 4-ig tényleg együtt sétált Mitics Juonnal a vasúti állomáson, majd az ennek közelében levő

erdő széléig, itt azonban elvált Miticstől, a vasúti állomásra ment, hogy a 6 órai vonattal fülbaja gyógyítása végett Debrecenbe utazzon. Hogy Mitics merre ment, nem tudja, ö a jelzett erdő szélétől jóval távol eső gyilkosság színhelyén vele nem is járt. Előadta, hogy Debrecenbe mint máskor, úgy most is engedély nélkül utazott s ruháit azért adta el, mert már nagyon viseltesek voltak, pénze volt arra, hogy újat vegyen, mert munkájával keresett annyit, hogy pár száz koronát megtakaríthatott.

Ő úgymond, az elhalttal jó viszonyban volt, neki tudomása arról, hogy elhaltnak mennyi pénze van, s hol tartja nem volt.

A nyomozat megállapította, hogy a vádlott az általa jelzett vonattal el nem utazott. Ezt vallották a vonatkísérő kalauzok és jegypénztárnok is, akik a vádlottal igen jól ismerték. Vádlott senkit sem tudott megnevezni, aki őt látta volna elutazni, vagy a vonatra várakozni, pedig ő Nyírbátorban sok embert ismert s őt is igen sokan ismerték. Pénzt csak annyit keresett, amennyi létének fenntartására szükséges volt, abból semmit nem takaríthatott meg. Debrecenben bujkált. Elfogatásakor a bűneset napján keletkezhetett  homlok és kézsérüléseket állapított meg rajta az orvosi vizsgálat. Ezekre vádlott azt adta elő. hogy favágás közben szerezte. Az orvos azt, hogy a pénzes zacskóval ejtett ütéstől, kezén pedig késsel.

Az ügyész az előre megfontolt szándékot bizonyítva nem látván, vádját gyilkosság és rablás bűntettéről, szándékos emberöléssel párosult rablás bűntettére szállította le.

Az esküdtek ebben bűnösnek is mondották ki és szándékos emberölés bűntettével párosult rablás bűntette miatt a Btk. 92. szakaszával életfogytiglani fegyház helyett 15 évi fegyházra, s büntetéséinek kitöltése után az ország területéről kiutasításra, a visszatéréstől örökre eltiltásra ítélte.

Az ítélet- ellen a közvádló és a védő semmiségi panaszt jelentetlek be.

 

A nyírbogdányi választás. Ma este Zlinszky István, az Országos Egyesült Függetlenségi és 48-as Párt ügyvezető alelnöke több képviselőtársával Nyíregyházára érkezik, ahonnan holnap utaznak a nyírbogdányi kerület községeibe, hogy befolyásukkal és munkájukkal támogassák a kerület függetlenségi jelöltjét, Megyery Gézát, aki eddig több községben tartott programmbeszédet és aki mindenütt szíves fogadtatásban részesült.

Országos vásár. A nyíregyházi téli, vagy másképpen Luca-napi országos vásárt hétfőn, december

10-én tartják meg.

Toprini nász a Diadal Mozgóban. A magyar filmgyártás ugrásszerű haladásáról adott tanúbizonyságot az Astra filmgyár remeke, a Toprini nász, mely minden ízében magyar és magyaros, csak a témája van idegen földre átültetve: Oroszország és Galícia határára. A siker főrészese az Astra filmgyár főrendezője: Balogh Béla. Egyes részletek a főpróbán nyíltszíni tapsot arattak, különösen szép egy virágházi jelenet, mely a budapesti dán konzul villájában lelt felvéve.

Gyárfás Dezső regényt ír. A Faun most megjelent negyedik számának szenzációja az a regény, amelyet „Orfeum” címen Gyárfás Dezső ír. A kitűnő és sokoldalú komikus, a régi santanélet emlékeit fűzi csokorba a regényben. Nagyszerű regény, amely széles körben fog feltűnést kelteni. Szenes Bélának egy jelenete, Karinthy Frigyesnek egy ötletes tréfája és Somlyó Zoltán verses regénye tölti be még a számot. A Faun pompás illusztrációi Bayros márki, Fodor László, Vértes, Huszár, Knapp és Wilson művészetét dicsérik. A Faun szerkesztője Lukács Gyula. A lap ára 44 fillér. Mutatványszámot küld a kiadóhivatal, V., Újpesti rakpart 5.

A diktátor. Izzó lendületű, páratlanul izgalmas cselekményű, de mindamellett tökéletesen művészi filmszenzációt fog e címen az Apollo mozi szombat, vasárnap, hétfői előadásaiban színre hozni. A nagykoncepciójú darab megrázó képe a Kerenszkiek és Leninek véres forradalmi birodalmának. Egy epizódja, egy rugója annak a rettenetes életnek, amely a mostani bosszúálló forradalomhoz vezetett. A darab főszereplője — Karaszhkiu Katharina szerepében — egy új német filmművésznő, Ellen Richter, akinek csodás játékáról beszélni fognak hetekig. „A diktátor” két hétig ment a budapesti Mozgókép Otthonban, frappáns sikerrel, zsúfolt nézőterek előtt. Tekintve az előzetes érdeklődést, Nyíregyházán is nagy sikere lesz.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22